SGK İşveren Rehberi

Zorunlu istihdam şartını sağlanmaması halinde teşviklerin durumu

Önceki Torba Kanunda (7256 s. Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile) İşsizlik Sigortası Kanununa geçici 27 ve 28 inci maddeler eklenmiş olup, bu maddelerde yer alan prim desteklerine ilişin uygulamanın usul ve esasları SGK’nın 2020/49 ve 2020/50 sayılı Genelgelerimizde açıklanmıştır.

4447 sayılı Kanunun geçici 27 nci maddesinin üçüncü fıkrasında; “İşveren, birinci fıkranın (a) bendi uyarınca destekten yararlanan sigortalıların yarısından her birini, bu maddenin uygulama süresinin sona ermesinden itibaren, birinci fıkranın (a) bendi kapsamına girenlerin destekten yararlandığı ortalama süre kadar fiilen çalıştırmakla yükümlüdür. Ödenen destek tutarı, bu yükümlülüğünü yerine getirmeyen işverenden, desteğin ödeme tarihinden itibaren 5510 sayılı Kanunun 89 uncu maddesinin ikinci fıkrası uyarınca gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte işverenden tahsil edilir.”,

4447 sayılı Kanunun geçici 28 inci maddesinin dördüncü fıkrasında;

İşveren, birinci fıkra uyarınca destekten yararlanan sigortalıların yarısından her birini, bu maddenin uygulama süresinin sona ermesinden itibaren, birinci fıkra kapsamına girenlerin destekten yararlandığı ortalama süre kadar fiilen çalıştırmakla yükümlüdür. Ödenen destek tutarı, bu yükümlüğünü yerine getirmeyen işverenden, desteğin ödeme tarihinden itibaren 5510 sayılı Kanunun 89 uncu maddesinin ikinci fıkrası uyarınca gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte işverenden tahsil edilir.”, Hükümleri yer almaktadır.

 4447 sayılı Kanunun geçici 27 nci maddesinin üçüncü fıkrası ve 28 inci maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan hükümlere ilişkin Genel Müdürlüğümüze ulaşan yazılardan, işçinin istifası, ölüm, ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık nedeniyle fesih halinin gerçekleşmesi gibi sebeplerle iş akdinin sona ermesi halinde istihdam zorunluluğunu sağlamayan işverenin yararlandığı prim teşviklerinin geri alınıp alınmayacağı hususunda tereddüt hasıl olduğu anlaşılmıştır.

Konu Türkiye İş Kurumu ile birlikte değerlendirilmiş olup, tereddüt edilen husus hakkında düzenleme yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Buna göre, 4447 sayılı Kanunun geçici 27 ve 28 inci maddelerinde yer alan prim desteklerinden yararlanılan sigortalıların iş sözleşmelerinin;

1- Deneme süreli iş sözleşmesinin işverence feshi,

4- Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi,

5- Belirli süreli iş sözleşmesinin sona ermesi,

15- Toplu işçi çıkarma,

17- İşyerinin kapanması,

  • Mevsim bitimi,
  • Kampanya bitimi,

22- Diğer nedenler,

25- İşçi tarafından işverenin ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranış nedeni ile fesih,

34- İşyerinin devri, işin veya işyerinin niteliğinin değişmesi nedeniyle fesih,

İşten çıkış kodlarıyla feshedilmesi nedeniyle işverenin destek sonrası istihdam zorunluluğunu sağlayamaması halinde, bu işverenlerin  4447 sayılı Kanunun geçici 27. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında ve anılan Kanunun geçici 28 inci maddesinin birinci fıkrası kapsamında yararlandığı tüm prim desteklerinin 5510 sayılı Kanunun 89. maddesinin 2. fıkrası uyarınca gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte geri alınması gerekmektedir.

Bununla birlikte, 4447 sayılı Kanunun geçici 27. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında ve anılan Kanunun geçici 28 inci maddesinin birinci fıkrası kapsamında yer alan prim desteklerinden yararlanılan sigortalıların tamamının iş sözleşmelerinin yukarıda belirtilen işten çıkış kodları dışında bir kod ile sona ermesi halinde, 4447 sayılı Kanunun geçici 27 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında ve anılan Kanunun geçici 28. maddesinin 1. fıkrası kapsamında yararlanılan  prim destekleri işverenden geri alınmayacaktır.

Paylaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir