İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Dr. Murat Yalçıntaş Yeni Teşvik Sisteminin önemli değişikler getirdiğine işaret ederek “Daha önceki teşvik paketlerinin mantığı korunmuş, bununla beraber çok önemli olumlu değişiklikler yapılmış, yerli ve yabancı yatırımcıyı özendiren bir paket” dedi.
Yeni teşvik sistemiyle ilgili açıklama yapan Dr. Yalçıntaş, pakette 4 önemli nokta gördüğünü ve bunlara önem verdiğini söyledi.
İlk olarak Türkiye’nin 4 yerine 6 bölgeye ayrılmasının olumlu olduğunu belirten Dr. Yalçıntaş, böylece yatırımların az gelişmiş bölgelere gitmesinin teşvik edildiğini bildirdi.
Dr. Yalçıntaş, organize sanayi bölgelerine yapılacak yatırımlarda aynı sektörde faaliyet gösteren en az 5 yatırımcının bir araya gelerek bir yatırım yapması halinde onlara teşvik geldiğini, bu durumun yeni bir önlem olduğunu işaret ederek, bunun daha büyük işletmeyi ve ortaklığı teşvik ettiğini dile getirdi.
Üçüncü olarak il bazlı bölgesel sisteme geçildiğini dile getiren Dr. Yalçıntaş, şöyle devam etti: “Bu, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından gerçekleştirilen ve sürekli güncellenen bir çalışma. Sistemde bu çalışma baz alınmış. Bu çalışmada iller sosyoekonomik kalkınmışlık düzeyine göre sıralanıyor ve çalışma devamlı güncelleniyor. Bu şu demektir; yeni teşvik sistemi dinamik bir yapıya kavuşacak. Bu çalışma TÜİK tarafından her güncellendiğinde teşvik sistemi de güncellenecek. Bunu çok akılcı bir yaklaşım olarak görüyorum.
Dördüncü söylemek istediğim nokta da bu sistemle beraber ‘stratejik yatırımlar’ diye bir konsept geldi ve bu çerçevede stratejik yatırımlara teşvik sağlanacak. Bunu hem ülkenin cari açığını azaltmada hem de yüksek katma değerli, yüksek teknolojik ürün üretmede çok etkileyici bir yaklaşım olarak görüyorum.
Daha önceki teşvik paketlerinin mantığı korunmuş, bununla beraber çok önemli olumlu değişiklikler yapılmış, yerli ve yabancı yatırımcıyı özendiren bir paket. Eğer özet olarak söylemek gerekirse, hem sanayi yapısındaki değişimi sağlayacak hem de ithal ettiğimiz ara malların ülkede üretimini sağlama ve de ileri teknolojik ürünlerin üretimine geçişi sağlayacak önemli bir adım. Cari açığı azaltacak ve istihdam yaratacak önlemler var. Uygulamalara geçtikten sonra daha iyi belli olacak.
Yatırımcıyı çekmek açısından büyük fırsatlar sunmasının yanı sıra çok iyi düşünülmüş ve içine stratejik elemanlar konulmuş bir paket.”
Kayna:ITO