Özürlü Rehberi SGK Emeklilik

Yeni düzenleme ile Kimler malulen emekli olacak, sara, romatizma,böbrek hastaları da kapsama giriyor mu

Engellilere Bayram Müjdesi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ortak çalışması ile süreğen hastalığı olanları da içeren çalışamaz durumdaki engellilerin maluliyet haklarını düzenleyen Maluliyet Tespit Yönetmeliği’nde değişiklik.

Malullük Kapsamı Genişletiliyor

Yaşamlarını kendi başlarına sürdüremeyecek derecede ağır engeli bulunan, ekonomik yoksunluk yaşayan kişilere kolaylık sağlamak ve yaşam koşullarını iyileştirmek amacıyla bakım ve bakım destek hizmetlerini etkin bir şekilde sürdüren ve düzenleyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Kurumu ile ortak çalışması sonucu malullük haklarının kapsamı genişletiliyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yürüttüğü Yönetmelik değişikliği çalışmaları hakkında açıklamayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik yaptı. Süreğen hastalığı olanlar ve çalışamaz durumdaki engellilerin maluliyet haklarının yeniden düzenlenerek genişletildiğini bildiren Bakan Çelik yaptığı açıklamada; “Hayati organ nakilleri sonrasına, tedaviye dirençli tüberküloz hastalarına, şeker hastalığından dolayı 3 veya daha fazla komplikasyonu, orta ve ileri düzeyde organ rahatsızlığı olanlara, tek tarafı felçliler, sara hastaları, spastik çocuklar ve otizm gibi romatizmal ve nörolojik hastalara da maluliyet hakkı getirdik” dedi.

“Yaşanan Sorunlara Çözüm Getirmeyi Amaçladık”

1970’li yıllarda düzenlenen Maluliyet Tespit Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle 40 yıllık birikmiş sorunları ortadan kaldırmayı amaçladıklarını söyleyen Bakan Çelik, Yönetmelikteki değişikliklere ilişkin detaylı bilgiler verdi.

Yönetmelikte yapılan değişiklikle süreğen hastalığı olan ve engelli bireylerin uygulamada yaşadıkları sorunlara çözüm getirmeyi amaçladıklarını dile getiren Bakan Çelik “Kronik böbrek hastalarının nakil sonrası maluliyet maaşları devam edecek. Kalp, akciğer, karaciğer ve bağırsak nakli yapılan hastalarımıza kontrolsüz maluliyet geliyor. Tedaviye dirençli tüberküloz hastalarımıza maluliyet hakkı getiriyoruz. Kronik böbrek hastalarının nakil sonrası maluliyet maaşları devam edecek. Kalp, akciğer, karaciğer ve bağırsak nakli yapılan hastalarımıza kontrolsüz maluliyet hakkı geliyor. Hedefimiz çabuk bulaşabilen bu ciddi hastalığı taşıyan hastalar mağdur olmasın, ayrıca diğer çalışanlara hastalık bulaşmasın”

Tedaviye dirençli tüberküloz yani bulaşıcı verem hastalarına da maluliyet hakkı getirdiklerine dikkati çeken Bakan Çelik, bu kapsamda 15 bin hasta olduğunu dile getirdi.

Bakan Çelik, kişisel bakımını yapamayacak, zorunlu ihtiyaçlarını gideremeyecek romatizmal hastalığı bulunanlarla nörolojik hastalara da maluliyet hakkı tanındığını vurgulayarak, şöyle konuştu: “Örneğin tek tarafı felçliler, sara hastaları, spastik çocuklar, otizm gibi. Bu hastalar mevcut yönetmelikte malul sayılmıyorlar. Şeker hastalığından dolayı 3 veya daha fazla komplikasyonu, orta ve ileri düzeyde organ rahatsızlığı olanlara maluliyet imkanı getiriyoruz. Çünkü bu durumdaki hastaların herhangi bir işte çalışması fiilen mümkün olmamasına rağmen mevzuat gereğince malül sayılmıyorlardı. Biz şimdi vatandaşlarımızın bu hakkının önündeki engeli kaldırıyoruz.”

Böbrek Hastalarının Mağduriyetleri Gideriliyor

Bakan Çelik, birden fazla hastalığı olup çalışamaz durumda olan vatandaşlar için yapılan düzenlemelere de değindi. Bakan Çelik; “Burada yaşanan sorunlar mevzuata takılıyor ve kimi vatandaşlara malul maaşı bağlanamıyordu. Biz getirdiğimiz değişiklikle hastanın genel durumunun değerlendirilerek çalışamaz durumda olduğu görülürse bu kişilere maluliyet maaşı bağlama imkanı getiriyoruz. Daha önce bu hastalıklar teker teker değerlendiriliyor ve mevzuat gereği hak ettiği halde maluliyet verilemiyordu. Bu durum uygulamada da sorunlara neden oluyordu. Örneğin, sağlıklı insanda böbrek süzme hızı 120 ml/dk’dır. Önceki Yönetmeliğe göre sadece böbrek süzme hızı 15 ml/dk’nın altındaki diyaliz hastalarına maluliyet hakkı veriliyordu. Ancak 15 ile 30 arasındaki hastalar da diyaliz hastası adayı. Bu aralıktaki hastaların diyalize girmeleri de sakıncalı. Bu hastalar diyalize girerek böbreklerini saf dışı bırakıyorlar ve böbrek daha hızlı çöküyor. Ancak kimi vatandaşlar sağlıklarına zarar veren bu uygulamayla 15’in altına hızlı şekilde inip malul olmaya çalışıyorlardı. Biz yeni yönetmelik çalışmamızla vatandaşlarımızın sağlığına daha da zarar veren bu durumun önüne geçmek için böbrek süzme hızı 30 ml/dk’nın altında olanlara da maluliyet hakkı vererek bu mağduriyetin giderilmesini sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.

Paylaşabilirsiniz

12 thoughts on “Yeni düzenleme ile Kimler malulen emekli olacak, sara, romatizma,böbrek hastaları da kapsama giriyor mu

  1. slm.bu kanunu çıkartan kişiyi allaha havele ediyorum.adamların çıkardığı bu torba yasasındaki kanun diyorki.diyalize giren diyaliz hastaları ölsün onlara erken emeklilik hakkı vermiycem diyor kısaca.bi de kanun çıkardım diye kasılıyolar.bunların topunun allah belasını versin.

  2. Ben 10 yıldır romatizma hastasıyım çalışmakta çok sıkıntı yaşıyorum girdigim herişten hastaĺıgımnedeniyle çıkartıĺıyorum maskülen emekli olmak istiyorum 2000 küsür sigortamvar

    1. KADRİ BEY,Malulen emeklilik için 1800 gün prim gerekli. Ayrıca çalışma gücünüzün en az %60’ını kaybetmiş olmanız şarttır. Bu nedenle bağlı bulunduğunuz SGK müdürlüğüne müracaat edip malulen emeklilik için başvuruda bulunmanız gerekmektedir. SGK’nın sevki sonucunda SGK kurulu çalışma gücünüzde %60 kayıp olduğuna karar verirse malulen emekli olursunuz.

      1. Yılmaz erkolcu herkeze geçmişolsun 10 yıldır romotoit atrit hastasıyım kunlandığım ilaçlardan pek fayda görmedim şimdi ilaçlarla beraber 8 haftada bir serumlu ilaç alıyorum gakatsürekli ağrılarımvar Bilhassa elbileklerim ve parmaklarım çalışnakta zorluk çekiyorum günde2-3adaet ağrı kesici kullanıyorum malulen başvurdum tutukluk yok diye rapor vermedile emekli olmak için ne yapabiliri sgk pirimlerim dolu yaş 44

        1. Yılmaz Bey, Malulen emeklilik için 1800 gün prim gerekli. Ayrıca çalışma gücünüzün en az %60’ını kaybetmiş olmanız şarttır. %60 verilmemiş ise SGK YÜKSEK SAĞLIK KURULUNA itirazda bulunun.

  3. iyi gunler kolay gelsin bi sorum olacakti.Annem gogus kanseri yuzde 68 rapor verdiler sigortasi kapaliydi actirdik tekrar 570 gunu var yatirirsa ekekli olabilir dediler bu para toplu sekilde odenemiyormus biz simdi actirdik ama her ay odeme imkanimiz yok o borc orda birikse sonra toplu sekilde yatirsak olur mu

    1. Malulen emeklilik için 1800 gün prim gerekli. Ayrıca çalışma gücünüzün en az %60’ını kaybetmiş olmaK şarttır. Bu nedenle bağlı bulunduğunuz SGK müdürlüğüne müracaat edip malulen emeklilik için başvuruda bulunmanız gerekmektedir. SGK’nın sevki sonucunda SGK kurulu çalışma gücünüzde %60 kayıp olduğuna karar verirse malulen emekli olursunuz.

  4. Hayırlı geceler İsa Karakaş bey yaşım 37 4500 pirim günüm var doğuştan tek bobrekliyim ve iltahapli romatiZmam var as hastalığı diye geçiyor haftada bir insülin iynesi gibi bir iyne kullanıyorum ayakta dikilemiyor kosamiyor sağlıklı çalışamıyorum malulen emekli olurmuyum

  5. Merhaba 7yaşından beri iltihaplı eklem romatizma hastasıyım ayak parmaklarım ağrıdan toplandı ellerimin eklemleri bozulmaya başladı tüm eklemlerimde hareket kısıtlaması var ayaklarım yüzünden fazla ayakta kalamıyorum ayrıca cildimdede sorun var geçmiyo emekli olma şansım varmı

    1. MERHABA, İsa KARAKAŞ YOUTUBE Kanalı açılmıştır.İsa KARAKAŞ YOUTUBE kanalına ABONE olarak sorularınıza güvenilir ve net cevaplar alabilirsiniz.

  6. Ben iş makinaları makinasi operatörüyum iki el bileğinde eklem intahapli romatizma var ve çalışamıyorum sigorta yok şuan ama 240o gün prim var tedavisi yok olsada gidemiyom param yok bileklerim sis perisanim emekli olurmuyum bu şartlarda

    1. İşyerinde çalıştığından dolayı mı oldu? hangi şehirdesin?
      0542 7922334 waatsaptan mesaj gönder yardımcı olalım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir