www.isakarakas.com’a en çok sorulan soruların başında; “Yarım Çalışma: Her gün yarım gün, yada haftanın belirli günleri tam çalışmama şeklinde mi uygulanır mı?
İş Kanunda 29/1/2016-6663 s. Kanunun 22 md. ile yapılan düzenleme ile Kadın işçinin kullanılan doğum sonrası analık hâli izninin bitiminden itibaren çocuğunun bakımı ve yetiştirilmesi amacıyla ve çocuğun hayatta olması kaydıyla kadın işçi ile üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere istekleri hâlinde;
1. doğumda altmış gün,
2. doğumda yüz yirmi gün,
3. Üç ve sonraki doğumlarda ise 180 gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilir.
4.Çoğul doğum hâlinde bu sürelere otuzar gün eklenir.
5.Çocuğun engelli doğması hâlinde bu süre üç yüz altmış gün olarak uygulanır. Bu düzenlemelerden yararlanılan süre içerisinde süt izni verilmez.
Peki bu süreleri işçi her gün yarım gün çalışıp,yarım gün çalışmama şeklinde yapmak zorunda mıdır? Hele ki İstanbul gibi şehirlerde yarım gün zaten yolda geçer.
Yarım çalışma Bu süreler içerisinde her gün yarım gün ( 3 saat 45 dakika) veya haftalık 22.5 saat çalışması koşuluyla haftanın bazı günleri tam çalıştırılıp geri kalan günleri çalıştırılmadan her ay 15 gün çalışma, 15 gün ücretsiz izinli şeklinde yapılması mümkündür. Keza yasada bu konuda bir şekil şartı öngörülmediği gibi her gün yarım gün çalışma zorunluluğu da öngörülmemiştir.