SGK İşveren Rehberi Vergi Rehberi

(Vergi ve prim borçlarında)Yapılandırma tamam söz Başbakan'da

Yapılandırma Tamam Söz Artık Başbakan’da

Vergi ve prim borçlarına ilişkin borç yapılandırma paketine son hali verildi. Bürokratlar ve ilgili bakanlar pakete şeklini verdiler fakat son sözü Başbakan söyleyecek. Şu an için pakette net olan hususlar şunlar;

· Borçların anaparasına dokunulmayacak. Yani vergi veya prim borcunun aslı olduğu gibi korunacak.

· Geçmiş tarihli borcun anaparası bugüne taşınırken ÜFE (Üretici Fiyatları Endeksi) kullanılacak. Böylece gecikme faizine göre borçlu lehine çok ciddi bir avantaj sağlanacak.

· Gecikme zammının da bir kısmı silinecek. İşte Başbakan’ın karar vereceği nokta da burası. Yani gecikme zammının tamamı mı yoksa bir kısmımı silinecek?

Esnafın merakla beklediği paket, şu haliyle 2008 yılında yapılan borç yapılandırmasına büyük ölçüde benziyor. Zira o pakette de anaparaya dokunulmamış, gecikme zammının ise %85’i silinmişti. Muhtemelen Bakanlar Kurulu’ndan buna yakın bir formül çıkacak.

Soru: Sadettin Bey, benim Bağ-Kur’a yaklaşık 5 bin 500 TL gibi borcum var. Bu borç yüzünden şu an için rahatsızım ve hastanelere gidemiyorum. Evde çaresiz bir şekilde beklemekteyim. Malum bu parayı ödeyecek durumum da yok. Bağ-Kur’un taksitlendirme yaptığını yazmışsınız fakat bunun için Bağ-Kur’a başvuran arkadaşlara böyle bir şeyin olmadığı şölenmiş. Gerçekten böyle bir imkân yok mu? Bana ne tavsiye edersiniz? Murat Kazan

Cevap: Murat Bey, Bağ-Kur borçluları için taksitlendirme imkânı var fakat uygulamada sadece yasal takibe girmiş borçlar için taksitlendirme yapılıyor. Yine taksitlendirme yapılırken yasal faiz uygulandığı için, borçlu vatandaşın da pek işine gelmiyor. Ancak bugünlerde sonuçlanmak üzere olan yapılandırma paketi açıklandığı takdirde, siz de bu fırsatı değerlendirerek, bugünkü taksitlendirme şartlarına göre çok daha uygun koşullarda ödeme yapabilirsiniz.

Emeklilik hesabına katılmayan çalışmalar ne olacak?

Soru: Sadettin Bey, babamın başından geçen bir olaydan kısaca bahsetmek istiyorum. Babam yaklaşık 2100 gün sigortalı (SSK) çalıştıktan sonra kendi işyerini kurdu. Bağ-Kur’lu olarak çalıştıktan sonra bu kurumdan yaklaşık 12 sene önce emekli oldu. Fakat babamın bilgisizliğinden dolayı, bu 2100 günün Bağ-Kur’a ilave edilmediğini fark ettik. Şimdi sorumuz şöyle; bu 2100 gün geriye dönük kurumdan tahsil edilebilir mi? Ya da bu günler Bağ-Kur maaşına ilave edilir mi? Bunun için biz ne yapabiliriz? Hayati Vatansever

Cevap: Hayati Bey, birden fazla statüde (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) çalışan kişiler emekli olurken, bu kişilerin bütün hizmetleri birleştirilir ve toplam prim günü üzerinden aylık bağlanır. Babanız için de SSK’lı 2100 günü Bağ-Kur’a eklenmesi gerekirdi. Eğer eklenmemişse yapacağınız şey, emekli olduğu müdürlüğe dilekçe ile başvurarak, SSK’lı günlerinin de dikkate alınarak aylığının yeniden hesaplanmasını talep etmektir. Söz konusu primlerin babanıza iadesi gibi bir imkân bulunmuyor.

Paylaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir