www.isakarakas.com gönderilen e-maillerden ve bize ulaşan vatandaşlardan çok sayıda emeklilik mağduru olduğuna muttali olmaktayım. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Derneği Genel Başkanı olarak bu konuda vatandaşların mağdur olmaması için dikkatli olmalarını özelikle tavsiye ediyorum.
Yurtdışında bulunan vatandaşlar daha çok dolandırılmaktadır. Piyasada SGK ve sosyal güvenlikle yakından uzaktan ilgisi olmayan şarlatanlar bu vatandaşlarımızı dolandırmaktadır. Çoğu zaman emeklilik için aldıkları aracılık parasının yanı sıra SGK primlerini de cebe indirmektedir.
Yurtdışında bulunan vatandaşları ya Paravan şirketlerden sigortalı göstermekte ya da fiili hizmet çalışma olmadan sigortalı göstermektedirler.
SONUÇ OLARAK NE OLMAKTADIR?
Vatandaş emekli olsa bile aradan yıllar geçse bile SGK bu durumları sahtecilik olarak değerlendirmekte ve emekliliği iptal etmektedir. Yetmedi ödemiş olduğu emekli maaşlarını gecikme cezası ve zammı ile birlikte katlayarak almaktadır. Bu da yetmedi. Tedavi olmuşsa yine tüm tedavi masraf ve bedellerini gecikme cezası ve zammı ile birlikte katlayarak almaktadır.
Bu da yetmedi kendinizi Cumhuriyet Savcılığında bulmaktasınız. 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaktasınız.
Peki ne yapmalı?
Emekli olmak için rast gele herkese güvenmeyin…Emeklilikle ilgili size vaatlerde bulunan kişilerin niyetini sorgulayın.. gerçek mesleklerini,eğitimini ve sosyal güvenlikle ilgilerini araştırın… aksi takdirde
iş işten geçer.. son pişmanlık fayda etmez.
Yine diyoruz ki SSK’LI OLAYIM DERKEN KENDİNİZİ SAVCILIKTA BULMAYIN, EMEKLİLİĞİNİZDEN OLMAYIN
SGK uygulamasında Bağ-Kur (4/1-b) kapsamında sigortalı sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı SSK (4/1-a) kapsamında sigortalı bildirilememektedir. SGK uygulama Kanunun, kesin emredici hükmüne rağmen maalesef çok sayıda işveren, şirket ortağı, işyeri sahibi kendilerini işyerlerinden sigortalı göstermektedir. Bunların iptal edileceği, hatta emekliliklerinin tehlikeye gireceğini defalarca bu köşemizden uyarmıştık. Bu durumdaki sigortalıların SGK Sigortalı tescil ve hizmet servislerince gerek sigortalılık statüsünün belirlenmesinde, gerek hizmet bildirme gerekse aylık bağlanması sırasında yapılacak hizmet birleştirme işlemlerinde sigortalıların kendi işyerlerinden bildirilip bildirilmediği hususu mutlaka kontrol edilmektedir. SGK, 12/11/2014 tarihinden itibaren SGK işyeri bildirgesi kayıtları ve Gelir İdaresi Başkanlığının Vergi Dairesi Otomasyon Projesi (VEDOP) kayıtlarını sorgulayarak gerçek kişi vergi mükelleflerinin kendilerine ait işyerinden bildirim yapmalarına imkan vermemektedir. Bu uygulama daha sonra tüzel kişiler ve şirket ortakları yönünden de yapılacaktır. Kendi işyerlerinden (gerçek kişiler) kendilerini SSK (4/1-a) kapsamında sigortalı olarak bildirenlerin SSK(4/1-a) hizmetleri iptal edildikten sonra ödenen primler sigortalı ve işveren hissesi ile birlikte, ortak oldukları işyerlerinden (tüzel kişiler) SSK (4/1-a) kapsamında sigortalı olarak bildirilenlerin ise sadece sigortalı hissesi (4/1-b)’ye aktarılmaktadır. Ancak bilerek ve isteyerek kendi işyerinden veya başka işyerinden hizmet akdine göre fiilen çalışmadığı halde kendini SSK’lı gösterenler, sahte sigortalılıktan dolayı haklarında Cumhuriyet Savcılıklarında suç duyurusunda da bulunulması söz konusu olmaktadır. Sahte sigortalılık hallerinde prim iadesi ve aktarılması mümkün olmamaktadır.
İSA KARAKAŞ
Sosyal Güvenlik, İş Hukuku ve İş Güvenliği BaşUzmanı
20 Yılı Aşkın ÇSGB/SGK BAŞMÜFETTİŞİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Der. Genel BAŞKANI
50’yi (ELLİ) aşkın Kitap Yazarı,
İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi Eğiticisi
40’dan fazla saygın dergide 700 aşkın makale yazarı
Sosyal Güvenlik ve İş Hukuku Başuzmanı
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı
Gazeteci/ Yazar
Halen aman.. SGK nerden bilecek diyorsanız…
İşte yeni canlı gazete haberi………
SGK, yüzlerce kişiye dava açtı/Hürriyet Gazetesi
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Türkiye’nin hemen her yerinde yaşanan bir ‘sahteciliği’ ortaya çıkardı. SGK, gelen bilgiler üzerine Antalya’daki yüzlerce kişinin prim ödemelerini mercek altına aldı. Ortaya, 321 kişinin paravan şirketler üzerine kendilerini sigortalı gösterdikleri çıktı. Kurum, bu kişiler hakkında dava açılmasını sağladı. Her bir suç için 5 yıla kadar hapisleri istenen kişilerin sigortalılık işlemleri ise iptal edildi.
ANTALYA’da 2009 ile 2014 yılları arasında paravan şirketler üzerinden kendilerinisigorta yaptırarak Sosyal Güvenlik Kurumu’nu (SGK) dolandırdığı iddiasıyla 321 kişi hakkında dava açıldı.
Antalya’da, kendilerini paravan şirket üzerinden sigortalı göstererek, aylık 180 ile 200 TL arasından sigorta primi yatırarak, sağlık harcamalarıyla SGK’yı zarara uğrattığı tespit edilen 321 kişi hakkında dava açıldı. Çalışıyormuş gibi göründükleri paravan şirketlerden aldıkları maaş bordrolarıyla bankalardan kredi çektikleri de ileri sürülen sanıklar hakkında, her bir suç için 5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Antalya 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasında, tutuksuz yargılanan 321 sanıktan 31’inin savunması alındı. ’Banka veya kredi kurumlarınca tahsis edilmemesi gereken krediyi sağlamak amacıyla dolandırıcılık’, ’kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık’, ’resmi belgede sahtecilik’, ’suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’ gibi suçlardan yargılanan sanıklar, yaptıklarının suç olduğunu bilmediklerini iddia etti. Müzisyen, çiftçi, garson ve ev hanımı gibi ağırlıklı sanıklar, yapılan işlemlerle ilgili duruşmaya katılmayan sanıklardan Adnan U.’yu suçladı.
’SUÇ OLDUĞUNU BİLMİYORDUM’
Normal bir sigortalı için ortalama aylık 500 lira pirim yatırılması gerekirken bu kişinin kendilerinden aylık 180 ile 200 lira pirim parası aldığını anlatan sanıklar, bunun karşılığında da çalışmadıkları şirketlerde çalışıyormuş gibi gösterildiklerini söyledi. Sanıklardan Ali K., kahvehanede sigortasız çalıştığını, arkadaşı Abdurrahman K. aracılığıyla tanıştığı Adnan U’nun kendisini aylık 180 liraya sigortalı gösterdiğini iddia etti. Başlangıçta 180 lira olan primin daha sonra 200 liraya çıktığını da anlatan Ali K., “Bu kişinin posta çeki hesabına aylık bu parayı yatırıyordum” dedi. Bu dönemde gördüğü sağlık hizmeti karşılığında SGK’nın kendisine 94 lira fatura çıkardığını, bunun da ödediğini anlatan Ali K., “Yaptığımın suç olduğunu bilmiyordum. SGK’nın kayıtlarında pirim dökümü görüldüğü için sorun olmadığını düşünüyordum” dedi.
AYNI İFADLERİ VERDİLER
Isparta’da düğünlerde müzisyenlik yaptığını belirten Ali Osman T. ise kendisini sigortalı gösteren Adnan U. hesabına her ay düzenli 200 lira yatırdığını, bazen de bu parayı Adnan U.’nun eşi Mukaddes U.’nın posta çeki hesabına yatırdığını söyledi. Çiftçilik yapan sanıklardan Feride E. ise eşi Ramazan E.’nin kendisini bir şirket üzerinden sigortalı gösterildiğini, her ay 180 lira prim ödediğini söyledi.
Duruşmada ifade veren diğer sanıklar da Adnan U.’nun kendilerini sigortalı gösterdiğini ve aylık 180 ile 200 TL arasından prim ödediklerini, bunun suç olduğunu bilmediklerini söyledi. Mahkeme diğer sanıkların ifadesinin alınmasını için duruşmayı erteledi. (Hürriyet Gazetesi/06.10.2015
yasal uyarı:
(c) www.isakarakas.com İsa KARAKAŞ Sosyal Güvenlik ve Emeklilik BAŞUZMANI
merhaba İsa bey , Ben 2005 yılında açmış olduğum pwc atölyesini 2008 yılında kapattım ama maliye kaydımı 2010 yılında durdurdum.. Bu 5 yııllık süre içinde muhasebeci kendisi dahil 4 kişi yi benim işyerim üstünden sigortalı göstermiş,ben buduru 2017 yılında mmaşıma haciz gelince öğrendim durumu ssk yetkililerine bildirdim. denetmenlerin araştırması sonucu 4 kişinin primleri silindi ve benim ssk ya olan borcum silindi.Denetmen bana dediki bu kişilerin zamanında sigorta girişlerini biz size bildirmişiz dedi yani ssk olarak görevimizi yapmışız dedi ama ben herhangi bir evrak aldığımı hatırlamıyorum ve almışsamda mutlaka muhasebeciyle yani maliye ile alakalı bir evrak zannetmişimdir dedim.İSA bey bu durumda herhangi bir hapis cezası veya para cezası alırmıyım eğer hapis cezası alırsam işimden atılma gibi bir durumla karşılaşırmıyım