Genel Sağlık Sigortası

SGK'dan milyonları sevindiren haber

5510 sayılı “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu” ile uygulamaya konulan, ancak 2012 yılına kadar yeşil kartlılar ile kayıt dışı kesimin kapsam dışı bırakıldığı Genel Sağlık Sigortası uygulamasında, 01.01.2012 tarihinden itibaren kapsam dışı bırakılanlar da zorunlu olarak yer almaya başladı. Yeni uygulamaya göre, 18 yaşından büyük olup herhangi bir sosyal güvencesi olmayan Türkiye’de yaşayan lise, üniversite mezunları, işsizler, çalışmayanlar  ile diğer tüm kişiler  GSS kapsamında bulunmakta olup gelir testi yapmak zorundadır.

Söz konusu tarihten itibaren yeşil kart uygulaması sona ererken, yeşil kart vizesi dolanlar ve herhangi bir sağlık güvencesi bulunmayanların, 01.01.2012 tarihinden itibaren bir ay içerisinde ikamet ettikleri il/ilçenin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gelir testi yaptırmak için başvurması gerekiyor. Yapmayanlar hakkında 2 yılı aşkın bir süreden beri en yüksek oranda prim, gecikme cezaı ve zammı uygulanmaktadır. Ancak milyonlarca kişi bundan habersiz. İşte bu durumda olan vatandaşları rahtlamak amacıyla Torba Kanun olarak bilinen (6552 sayılı) Kanunla yapılan düzenlemeler ile 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında zorunlu Genel Sağlık Sigortalısı olarak tescil edildiği halde gelir testine hiç başvurmayan vatandaşlarımızın, 31 Mart 2015 tarihine kadar gelir testine başvurmaları durumunda Genel Sağlık Sigortası borçlarının yapılacak gelir testi sonucuna göre tescil başlangıç tarihinden itibaren güncelleneceği hüküm altına alındı.

Yine aynı Kanunla, zorunlu Genel Sağlık Sigortası prim borcu olan vatandaşlarımıza 30 Nisan 2015 tarihine kadar Kurumumuza başvurmaları durumunda borçlarını peşin ya da 18 eşit taksite kadar yapılandırma imkanı verilmiş, ayrıca borç asıllarının yapılandırılarak 01 Haziran 2015 tarihine kadar peşin ödenmesi halinde gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçileceği hükmü getirilmişti.

Diğer taraftan söz konusu Kanunla, Bakanlar Kuruluna bu süreleri 6 aya kadar uzatma yetkisi verilmiştir.  Bu sürenin  31 Mart 2015 tarihinde

bitmesi sözkonusu iken SGK vatandaşları rahatlatmak için  bu süreyi uzattı.

6 aylık ek uzatma  Resmi Gazetede yayımlanan 2015/7470 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına istinaden  yapldı.

Buna göre;

1- Genel sağlık sigortalısı olarak tescil edildiği halde gelir testine hiç başvurmayan vatandaşlarımız için gelir testine son başvuru süresi 30 Eylül 2015’e kadar,

2- Genel sağlık sigortası prim borcu olan vatandaşlarımızın prim borcunu yapılandırmaları için Kurumumuza son başvuru süresi 02 Kasım 2015’e kadar,

3- Borçlarını yapılandıran vatandaşlarımızın ilk taksit ve peşin ödeme süresi 30 Kasım 2015’e kadar, uzatılmıştır.

İsa KARAKAŞ Sosyal Güvenlik, İş Hukuku ve İş Güvenliği BaşUzmanı

  80567 İSA KARAKAŞ İSA KARAKAŞ

20 Yılı Aşkın ÇSGB/SGK BAŞMÜFETTİŞİ

Çalışma ve Sosyal  Güvenlik Der. Genel BAŞKANI

50’yi (ELLİ) aşkın Kitap Yazarı,

İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi Eğiticisi  

40’dan fazla saygın dergide 700 aşkın makale yazarı

Sosyal Güvenlik ve İş Hukuku Başuzmanı

 A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı 

 Gazeteci/ Yazar

Bir çok gazetede iş ve sosyal güvenlik yazarlığının yanı sıra yıllarca Tercüman Gazetesinin “Çalışma ve Sosyal Güvenlik”  Köşe yazarlığını yaptı.

Halen Türkiye’nin ilk ekonomi gazetesi ve 300.000 aşkın üyesi bulunan İTO Gazetesi olan İstanbul Ticaret Gazetesinin İş ve Sosyal Güvenlik yazarlığını yapmaktadır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumundaki Diğer Çalışmaları:

Başta işsizliğin önlenmesi ve istihdamın artırılması ile sosyal güvenlik sistemine ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumuuhdesinde bir çok komisyonda fiilen görev yaparak bu alanda mevzuatın geliştirilmesi, bir çok teşviklerin uygulanması ve bürokratik işlemlerin (işçilerin ve işyerlerinin tek belgeyle tek kuruma bildirilmesi v.s ) azaltılmasında katkıda bulundu.

 İLETİŞİM KURMAK İÇİN:

isakarakas@gmail.com veya isakarakas@hotmail.com  e-mail gönderiniz.

Paylaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir