Maliyeti 1 milyar lira olarak hesaplanan bu ödemeleri almak için yeniden mahkeme yolunun görünmesi bu durumdaki memurların tepkisi çekiyor
Anyasa Mahkemesi’nin kararı uyarınca, istifa etmiş memurların da ikramiye almasını düzenleyen ve 19 Haziran’da Resmi Gazete’de yayınlanmış mevzuatın, ilgili kurum olan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından uygulanmadığı ortaya çıktı. Kuruma başvuranlara, istifa eden memurların SSK veya Bağ-Kur’dan emekli olmaları halinde memuriyette geçen süreleriyle ilgili emeklilik ikramiyesi alamayacağı duyuruldu.
MUĞLA’DAN BİR ÖRNEĞİ
Bunların bir örneği de Muğla’dan geldi. Ceyhan Özenbaş isimli vatandaş kanun kapsamında kendisine emekli ikramiyesi ödenmesini istedi. SGK’dan verilen cevapta ise “Anayasa Mahkemesi iptal kararını yürürlüğe girmesinden önce kanun koyucu tarafından yeni bir düzenleme yapılmış olması, yasal düzenlemelerin uygulayıcısı olan kurumumuzun bu düzenlemenin dışında bir işlem tesis edemeyeceği hususu dikkate alındığında yürürlükte bulunan yeni hükmün uygulanmasında kanunen zorunluluk bulunmaktadır” denildi.
SGK VE BAĞ-KUR OLMAZ
Konuyla ilgili soruları yanıtlayan SGK Sosyal Sigortalar Genel Müdürü İbrahim Ulaş da, şunları söyledi: “Yasada yapılan düzenleme eski kanuna paralel düzenlemedir. Torba Kanun’dan önceki düzenlemede son olarak Emekli Sandığı’ndan emekli olana kişi emeklilik ikramiyesi alabiliyordu. Yapılan düzenlemede buna paralel. Uygulama aynen devam ediyor. Emekli ikramiyesi alabilmesi için son olarak Emekli Sandığı’ndan emekli olması gerekir.”
Öte yandan SGK yetkilileri, Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda geçmişte istifa eden kişilere memurlukta geçen süreleri için emekli ikramiyesi ödemesi halinde bunun maliyetinin 1 milyar lirayı bulacağını belirtiyor.
YASA MAHKEME KARARINA AYKIRI
Sosyal güvenlik uzmanı ve gazetemiz yazarı Sadettin Orhan ise Meclis’te kabul edilen kanunun Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararına aykırı olduğunu söyledi. Orhan, şunları söyledi: “Anayasa Mahkemesi istifa eden memurlara emekli ikramiyesi ödenmesine yönelik iptal kararı verdi. Meclis’ten çıkartılan yasada ise Anayasa Mahkemesi kararının gereği yerine getirilmedi. Vatandaşr hakkını almak için yine mahkemeye gidecek. Son kanuni düzenlemenin de Anayasa Mahkemesi’ne götürüleceğini bekliyoruz. Anayasa Mahkemesi de bu düzenlemeyi iptal edebilir. Vatandaşın sorununu çözen yasal düzenleme yapılmalıdır” dedi.
KAYNAK:Bilal ÇETİN/ ANKARA – BUGÜN GAZETESİ/14.08.10