İş Sağlığı ve Güvenliği

İŞ sağlığı ve güvenliği raporu alınması zorunluluğu kaldırıldı mı?

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun “Sağlık gözetimi” başlıklı 15. maddesinde işe giriş sağlık raporları, sağlık muayeneleri ve bu raporların kimler tarafından düzenleneceği belirlenmiştir.

11.9.2014 tarihli ve 29116 mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Torba ( 6552 sayılı “İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair) Kanun” un 17. maddesi ile 6331 sayılı Kanunun 15 inci maddesinin üçüncü fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:  

“Bu Kanun kapsamında alınması gereken sağlık raporları işyeri hekiminden alınır. 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli işyerleri için ise kamu hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden de alınabilir.”

Söz konusu düzenleme ile birlikte kamuoyunda, 50’den az çalışanı olan ve az tehlike sınıfta yer alan işyerlerinde sağlık raporlarının kamu sağlık hizmeti sunucuları tarafından düzenlenemeyeceğine dair yanlış bir görüş hasıl olmuştur.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre 50’den az çalışanı olan ve az tehlike sınıfta yer alan işyerlerinde işyeri hekimi görevlendirme yükümlülüğü 01.07.2016 tarihinde başlayacağından, bu tarihe kadar iş sağlığı ve güvenliği yönünden özellikli rapor niteliğinde olan işe giriş ve aralıklı sağlık muayeneleri önceden de olduğu gibi kamu sağlık hizmeti sunucuları tarafından düzenlenebilir.

Paylaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir