Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk ÇELİK, Sosyal Güvenlik Reformunun, Türkiye’nin 20-30 yılının en önemli reformu olduğunu belirterek, bu reform sayesinde Türkiye’de sürdürülebilir, eşit ve adil bir sosyal güvenlik sistemi oluşturulduğunu ifade etti.
Türkiye, 2008 yılında hayata geçirilen Sosyal Güvenlik Reformu uygulamalarıyla, dünyada birçok ülkenin dikkatini çekmeye başladı.
Türkiye Büyük Millet Meclisinden 16 Mayıs 2008’de geçirilerek 1 Ekim 2008’de de yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Reformunun kapsamı ve uygulamalarını yerinde görmek isteyen çeşitli ülkenin sosyal güvenlik temsilcileri, Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) ziyaretlerde bulunuyor.
Bu kapsamda, şimdiye kadar Güney Kore, Bangladeş, Kırgızistan, Azerbaycan, Sırbistan, Arnavutluk, Çin Halk Cumhuriyeti, Vietnam, Irak ve son olarak da Moğolistan’dan Türkiye’ye gelen bir heyet, SGK’yı ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.
Konuyla ilgili olarak AA muhabirine açıklamada bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Reformunun, Türkiye’nin 20-30 yılının en önemli reformu olduğunu belirterek, bu reform sayesinde Türkiye’de sürdürülebilir, eşit ve adil bir sosyal güvenlik sistemi oluşturulduğunu ifade etti.
Çelik, ”Geçmişte yarını hesap etmeyen, günübirlik politikalarla ülkenin sosyal güvenlik çatısının ne hallere getirildiğini bilmeyen yoktu. Sosyal güvenlik açıkları, her geçen gün daha da büyüyen kara deliğe dönüşmüştü. Biz bu yükün altında milletimizi daha fazla ezdirmemek için 2008 yılında Sosyal Güvenlik Reformunu gerçekleştirdik” diye konuştu.
”O tarihte gerçekleştirdiğimiz reform bugün birçok ülkede merak uyandırmıştır” diyen Çelik, şunları kaydetti:
”Daha önce hiçbir hükümetin cesaret edemediği reformu biz 16 Mayıs 2008’de TBMM’den geçirdik. 1 Ekim 2008’de ise yürürlüğe girdi. Böylesine kapsamlı bir reformu TBMM’den geçirmek işin bir yönüydü. Bir diğer yönü de bunun uygulaması, vatandaşla buluşturulması, genel sisteme entegre edilmesiydi. Bunların tamamını büyük bir kararlılıkla yaptık. İkincil mevzuattaki eksikliklerimizi de bir bir tamamladık. Ortaya yarınlar için umut vaadeden bir yapı çıktı.”
Türkiye’nin geçmişte çeşitli yönleriyle başka ülkeleri örnek aldığına vurgu yapan Çelik, ”Hükümetlerimiz döneminde yakalanan istikrar ve yaptığımız reformlar sayesinde birçok yapısal değişikliklere imza attık. Sosyal güvenlik alanınındaki çalışmalarımız da bunlardan biridir. Önümüzdeki yasama döneminde gerçekleştireceğimiz ilave düzenlemelerle SGK’nın model olma yönü daha artacaktır” şeklinde konuştu.
Moğolistan heyetinin ziyaretinin ardından bir açıklama yapan SGK Başkan Vekili Fatih Acar da kurumun pek çok ülkeye model olmasının temelinde reformun başarıyla uygulanmasının yattığını söyledi.
Çalışmalarının birçok dünya ülkesince özellikle de gelişmekte olan ülkelerce dikkatle izlendiğine işaret eden Acar, ”Bu kapsamda Sosyal Güvenlik Reformu hakkında bilgi almak amacıyla değişik ülkelerden kurumumuza ziyaretler gerçekleştiriliyor. Gerçekleştirdiğimiz bu reform sayesinde ülkemizde sürdürülebilir, eşit ve adil bir sosyal güvenlik sistemi ve neredeyse nüfusun tamamını kapsayan bir sağlık sistemi sağlamış olduk. Bu sayede kişi doğar doğmaz, 18 yaşına kadar herhangi bir şart aranmaksızın genel sağlık sigortalısı sayılıp bütün sağlık hizmetlerinden yararlanabilme imkanına kavuştu.”
SGK yetkililerinden sosyal güvenlik reformu çalışmalarıyla ilgili bilgi alan yabancı ülke temsilcilerinden Moğolistan Halk Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Dr. N. Khurelbaatar da ülkelerinde bir reform çalışması yaptıklarını belirterek, Türkiye’nin gerçekleştirdiği Sosyal Güvenlik Reformunun kendi ülkelerinde gerçekleştirmeye çalıştıkları reforma büyük fayda sağlayacağına inandıklarını ifade etti.