Kanser ve kırmızı et arasında güçlü bir ilişki var. Sindirimi sırasında kanserojen etki yaratan kırmızı eti az yiyen çok yaşıyor. KIRMIZI et beslenme önerilerinde çoğu kez sağlıksız bir besin olarak lanse ediliyor. Bu inancın yaygınlaşmasında başlıca neden kırmızı etin sindirimi zorluğu ve bağırsaklarda besinin parçalanması sırasında oluşan kanserojen madde oluşumu geliyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kanser araştırmalarına dayandırdığı raporunda Batılı ülkelerde tüm kanser vakalarının en az yüzde 30’undan diyetin sorumlu olduğunu açıkça beyan etti. Dahasıdiyet ve kanser arasındaki bağlantıda ilk majör etken olarak kırmızı et işaret edildi. DSÖ’nün raporuna göre kırmızı et tüketiminin azalması hastalıklara yakalanma ihtimalinin de düşürülmesi anlamına geliyor. Kırmızı et ve kanser ilişkisini kanıtlayan başka çalışmalar da mevcut. Amerika, İngiltere ve Almanya’da yapılan çalışmalarda vejetaryenlerin et yiyenlere göre yüzde 40 daha az kansere yakalandıkları bildirildi. Dünyanın saygın tıp merkezi Harvard Üniversitesi’nin araştırmasında ise düzenli olarak günlük et yiyenlerin nadiren yiyenlere göre kolon kanserine yakalanma riskinin 2 kat daha fazla olduğu bildirildi.
Tencerede kanser pişiriliyor
Genel olarak kırmızı etin kanser açısından risk yaratmasını sağlayan bazı hipotezler üzerinde duruluyor. Bunlardan ilki kırmızı etin diyet lifi ve antioksidan besin bileşenlerini içermemesi, diğeri ise pişirme ve işleme sırasında kendiliğinden oluşan heterosiklik karbonlar ve polisiklik aromatik bileşiklerin kansere yol açtığı yönünde. Bu maddeler etin yüksek ısı ile pişirmesi sırasında oluşur. Mangal veya kızartma etteki iki önemli kanser yapıcı bileşiğin oluşmasını sağlar.
Sofrada toplum yargısı galip geliyor
Tüm bu olumsuz tabloya rağmen kırmızı etteki toplumsal yargı ağır basıyor. Kırmızı et yememek, almamak toplumumuzda ekonomik yetersizlik ve iyi beslenmemenin göstergesi olarak algılanıyor. O zaman kırmızı eti nasıl ve ne sıklıkta yemenin doğru olacağını bilmekte fayda var. Kırmızı eti haftada 2’den fazla yememek kanserden korunmak açısından önemli bir adımdır. Bu besinleri kendi suyunda düdüklüde veya buharda pişirerek yemek sağlıklıdır. Yağsız et tercih etmek, salam, jambon, sosis, sucuk ve salamı mutfaklardan çıkarmak gerek.