Sendika-İstihdam

Mesleki eğitime ilgi az…

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, mesleki eğitimin yeterli ilgi görmemesini izah etmekte zorlandığını belirterek, ”2,5 milyon işsizin olduğu ülkede ‘gel para veriyorum, meslek sahibi yapacağım, bir de iş sahibi yapacağım’ dediğimiz insan neden koşa koşa gelmez?” dedi

Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri’10 projesinin sertifika töreni Ankara Sanayi Odası Zafer Çağlayan Salonu’nda yapıldı. 

Çelik, törende yaptığı konuşmada, Van’daki depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diledi. Kadirşinas Türk milletinin bu olay karşısında gösterdiği birlik, dayanışma ve bütünlüğün her alanda sergilenmesini dilediğini ifade eden Çelik, işveren ve sanayicilere de duyarlılıklarından dolayı teşekkür etti. 

Çelik, ”Bakanlık olarak da Van’daki kardeşlerimizin SSK prim borçlarının 1 yıl ertelenmesi ve oradaki işverenlerimizin kısa çalışma ödeneğinden yararlanmalarıyla ilgili talimatları da verdik” dedi. 

Türkiye’nin son 9 yılda her alanda önemli mesafeler kat ettiğini, Türkiye’nin artık dünün Türkiye’si olmadığını belirten Çelik, artık içeride istikrarlı, dışarıda itibarlı bir Türkiye olduğunu dile getirdi. 

Çelik, şunları kaydetti: 

”Kriz senaryolarının yeniden konuşulmaya başlandığı ve çeşitli çalkantıların özellikle bazı AB ülkelerinde cereyan ettiği bir süreçte Türkiye yüzde 11 ve yüzde 8,8 gibi iki çeyrekte büyüme rakamlarını gerçekleştirebiliyor. Yakaladığımız bu ivmeyi, bu itibarlı konumu rolantiye almamazı gerekiyor. sanayicinin, iş adamının, işçinin, sendikaların, bürokrasinin ve siyasetçinin üzerine düşen görevler neyse, herkes üzerine düşen görevi yerine getirmek durumundadır. Ekmeğin ne kadar zor şartlarda elde edildiğini ve her gün daha da zorlaştığının bilinciyle üzerimize düşenleri yapmak durumundayız.”

-”Artık anayasa değişiklik dönemi kapanmalı”-

Çelik, 2023’te en büyük 10 ekonomi arasına girmeyi hedeflediklerini hatırlatarak, bunun lafla olmayacağını söyledi. Buna paralel olarak mevzuatın tepeden tırnağa elden geçirilmesi ve yenilenmesi zarureti olduğunu belirtti. 

Anayasa değişikliği konusunda gelinen konsensüs ortamını çok önemsediklerini anlatan Çelik, ”Artık anayasa değişiklik dönemi kapanmalı, 17 kez değişti, değişiklik çare değil. Bu kumaş yama tutmuyor artık. Köklü bir şekilde anayasa ele alınmalı. Milletin değerleriyle barışık ve hiç kimseye, hiçbir kesime imtiyaz tanımayan kısa, sade bir anayasayı artık milletimiz arzu etmektedir” diye konuştu. 

-”Kıdem tazminatı konusunu sosyal taraflarla değerlendireceğiz”-

Çalışma hayatında son 9 yılda önemli merhaleler kat ettiklerine işaret eden Çelik, 2821 sayılı Sendikalar ile 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanun tasarı taslağını imza için Bakanlar Kurulu’na gönderdiklerini söyledi. 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’nda yapılan değişikliklere ilişkin düzenlemenin de Bakanlar Kurulu’nda imzada olduğunu dile getiren Çelik, ”memurlarla toplu sözleşme dönemini de böylece başlatmış oluyoruz” dedi. 

Çelik, müstakil işsağlığı güvenliğine ilişkin bir yasa hazırlanması için sosyal taraflarla da biraraya geleceklerini ve düzenlemeye son şeklini vereceklerini kaydetti. 

Kıdem tazminatı ile taşeron konularını birlikte değerlendireceklerini anlatan Çelik, gündemlerinde kıdem tazminatını kaldırmak gibi bir konu olmadığını vurguladı. Çelik, işçilerin haklarının teminat altına alınmasını istediklerini ifade ederek, kıdem tazminatı konusunu sosyal taraflarla değerlendirip çözüme kavuşturmak istediklerini kaydetti. 

Çelik, devlet personel rejiminin mutlak suretle ele alınacağını, istihdam stratejilerinin ortaya konulacağını dile getirerek, ”İşsizlikle mücadele konusunda diğer ülkelerle mukayese edildiğinde çok kötü durumda değiliz, ama daha iyi niye olmasın? Bu da milletimizin hak ettiği bir tablodur” dedi. 

-”Vatandaşımızın koluna bilezik takmaya çalışıyoruz”- 

Daha çok istihdam sağlanması için çalıştıklarını bildiren Çelik, Türkiye’nin iyi bir noktada olduğunu söyledi. 

Çelik, kısa vadeli sorunları çözmek için toplum yararına çalışma projesi ile bu yıl 50 bin kişiyi istihdam edeceklerini ve süreyi 8 aya çıkaracaklarını ifade etti. 

İşsizliğin temelinde arz ve talep arasındaki uyuşmazlığın yattığına işaret eden Çelik, şöyle devam etti:

”İşçi aranıyor, bulunamıyor. Mesleksizlik sorunun çözmek için ciddi kaynağımız var. Bunu UMEM’de ve diğer alanlarda kullanma imkanlarımız var. Ama rakamlara bakınca ben de hayal kırıklığına uğruyorum. Bir bilezik takmaya çalışıyoruz vatandaşımızın gencimizin koluna. Üste de para veriyoruz. Burada yanlışımız nerede, anlamakta zorlanıyorum. Nasıl bir iştir, izahta zorlanıyoruz. Bunun neresinde yanlışlık var? 2,5 milyon işsizin olduğu ülkede ‘gel para veriyorum, meslek sahibi yapacağım, bir de iş sahibi yapacağım’ dediğimiz insan neden koşa koşa gelmez? Ya tanıtımda bir sıkıntımız var, vatandaş ya da sanayici bunun farkında değil. Bir yerde bir eksiğimiz var, bunun arayışı içindeyiz. Kimin ne tespiti varsa bize iletsin.”

Konuşmaların ardından, Bakan Çelik, Özdebir ve Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) Ankara İl Müdürü Talip Altuğ arasında, ASO ve Ankara Birinci Organize Sanayi Bölgesinde İş-Kur irtibat noktaları kurulmasına ilişkin protokol imzalandı. Protokol çerçevesinde açılacak irtibat noktalarından hem iş arayanlar hem de işçi arayan firma sahipleri yararlanabilecek.

Daha sonra, mesleki eğitim kurslarına katılanlara sertifikaları verildi.

Paylaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir