SGK İşveren Rehberi

Karmaşık ve uygulanması zor SGK teşvik uygulamaları

SGK teşvik uygulamaları istihdam politikaları açısından hayati önem taşımaktadır. Ancak çok sayıda ve farklı şartlara dayalı teşvik sistemi hem çok karmaşık hem de uygulanması çok zor.  Bu nedenle çoklu teşvik sisteminden tekli teşvik sistemine geçilmesi gerekmektedir. Ayrıca uygulamanın son derece basit hale getirilmesi ve e-bildirge sisteminin kendiliğinden suistimallere karşı otokontrolü sağlar hale getirilmesi lazımdır.

SGK, Sigorta primi teşviklerinden yersiz yararlanan işverenlerin, 2014/Ekim ayına ait aylık prim ve hizmet belgesinden başlamak üzere cari dönemlerde e-Bildirge sistemi üzerinden yersiz yararlanılan kanun numarası ile aynı kanun numarası seçerek aylık prim ve hizmet belgesi göndermeleri engellemiştir.

Buna göre, sigorta primi teşviklerinden yersiz yararlandığı için cari dönemde aynı kanun numarası ile aylık prim ve hizmet belgesini gönderilmek istenildiğinde;

“…. sayılı kanun no’lu prim teşvikinden yersiz yararlanıldığı tespit edilmiştir. Belgenin ….sayılı kanun numarası seçilmeden düzenlenmesi gerekir. ….. sayılı kanun numarası ile belge seçilebilmesi için işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik merkezine müracaat ediniz.”

şeklinde bir hata mesajı ile karşılaşıldığı durumlarda, işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik merkezine başvurarak, yersiz yararlanılan dönemde yersiz yararlanılan sigortalılarla ilgili hatalı yararlanılmış prim teşvikine ilişkin aylık prim ve hizmet belgesi için iptal nitelikte,kanun numarası seçilmeksizin asıl/ek nitelikte aylık prim ve hizmet belgesinin verilmesi ve fark primlerin gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte ödenmesi gerekmektedir.

Yasal Uyarı (c)

İSA KARAKAŞ/ÇSGB-SGK BAŞMÜFETTİŞİ/SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU BAŞUZMANI /WWW.isakarakas.com

Bu bağlamda, yersiz yararlanılmış prim teşviklerinin 2014/Nisan ve önceki aylara ilişkin olması halinde fark primlerin 5510 sayılı Kanunun geçici 60 ıncı maddesi uyarınca yeniden yapılandırılarak peşin veya taksitler halinde ödenmesinin mümkün olduğu da dikkate alınarak,gerek cari aylarda prim teşviklerinden yararlanmaya devam edilebilmesi gerekse 6552 sayılı kanunla getirilen yapılandırma hükümlerinden yararlanılabilmesi için bahse konu işlemlerin ve yapılandırma başvurularının 31/12/2014 tarihi beklenilmeksizin bir an evvel yapılması  işverenlerimizin menfaatine olacaktır.

Paylaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir