4904 s. Türkiye İş Kurumu Kanununun 3/b maddesinde “İşgücü piyasası verilerini, yerel ve ulusal bazda derlemek, analiz etmek, yorumlamak ve yayınlamak, İşgücü Piyasası Bilgi Danışma Kurulunu oluşturmak ve Kurul çalışmalarını koordine etmek, işgücü arz ve talebinin belirlenmesine yönelik işgücü ihtiyaç analizlerini yapmak, yaptırmak.” Kurum görevleri arasında yer almaktadır.
“4904 sayılı kanunun 21 inci maddesine göre ise “Kurum tarafından, kamu ve özel kesim işyerlerinden iş ve işgücü konularında bilgi istenildiğinde, belirtilen süre içinde bilgi verilmesi zorunludur.” Bu madde gereğince Kurum uygulamasında; işyerlerine ait ilgili ayın işgücü çizelgelerini (her ay olmak üzere) takip eden ayın sonuna kadar Kurumumuz internet sitesine girmeleri gerekmektedir.
Bir ve üzeri işçi çalıştıran kamu işyerleri ile 10 ve üzeri işçi çalıştıran özel sektör işyerlerinin aylık işgücü çizelgesini en geç takip eden ayın sonuna kadar Türkiye İş Kurumuna bildirme zorunluluğu bulunmaktadır.
Bu yükümlülüğünün yerine getirilmemesi halinde veya bildirim yükümlülüğüne aykırı hareket eden özel kesim işyerlerine” 2011 yılı için 2.465,00 TL idari para cezası uygulanmaktadır. (c) www.isakarakas.com
böyle bir yazı elime geçti 50 kişini altında iseniz biz istememize rağmen siz halen çizelgeyi vermemekte ısrar ederseniz ceza yersiniz manası çıkıyor
10 kişi işini bu yazı askıya alıyor sizce?
T.C.
TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Bilgi Edinme Birimi
KONU : Bilgi Edinme Talebi
İBRAHİM DEMİREL
KARŞIYAKA MAH 3947 SOK NO:13 ANTALYA
İLGİ : 16.09.2008 ve 11717 sayılı talebiniz.
4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında Birimimize iletmiş
olduğunuz 16.09.2008 tarihli başvurunuza istinaden hazırlanan cevap metni ilişikte gönderilmiştir.
Bilginizi rica ederiz.
İŞKUR BİLGİ EDİNME BİRİMİ
Ek :
Cevap metni
4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanunu’nun Bilgi verme ve gizlilik başlıklı 21. maddesine göre Kurum tarafından, kamu ve özel kesim işyerlerinden iş ve işgücü konularında bilgi istenildiğinde, belirtilen süre içinde bilgi verilmesi zorunludur. İşverenlerden toplanan bilgiler, Kurum hizmetlerinden başka amaçla kullanılamaz denilmektedir.
4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanununun İdari para cezaları başlıklı 20. maddesinin e fıkrasına göre Bu Kanunun 21 inci maddesinde belirtilen bildirim yükümlülüğüne aykırı hareket eden özel kesim işyerlerine iki bin Türk Lirası idarî para cezası verilir hükmü bulunmaktadır.
Bu bağlamda, çalışan sayısı bir ve üzerinde olan tüm işyerleri aylık işgücü çizelgesini takip eden ayın ilk haftası içerisinde kurumuza internet ortamında vermekle yükümlüdürler. İşyeri bilgi formu ise işyeri kuruma kaydedildiği zaman bağlı bulunduğunuz il/şube müdürlüğüne verilir.
Eğer işyerlerinizde çalışan sayısı 50 ve üzerinde ise 4857 sayılı İş Kanunu’nun 30. maddesi kapsamında çalıştırılması zorunlu özürlüler nedeniyle cezai müeyyide ile karşı karşıya kalırsınız. Çalışan sayısı 50 kişinin altında ise bağlı bulunduğunuz il/şube müdürlüğüz sizden yazılı olarak bilgi istemediyse geçmişte vermemiş olduğunuz işyeri bilgi formu ya da aylık işgücü çizelgeleri için cezai müeyyide ile karşılaşmazsınız.
Geçmişe dönük olarak aylık işgücü çizelgelerinizi web sayfamıza girip işveren üyeliğinizi yaptıktan sonra 2007 Aralık ayından itibaren internet ortamında girebilirsiniz.
yazıdaki yoruma katılmıyorum ne yasada ne de yönetmelikte 10 kişi için bir ibare var, 21.madde baz alınarak haddinden fazla yorum yapılıyor
serkan bey sıze verılen cevaba ıstınaden bır kez daha ıstanbuldakı ıskur subelerını aradım kadıkoy sıze verılen cevapla aynı bılgılerı verdı beyoğlu ıse 10 kısı ve uzerı olanlar , ılgılı ayı takıben gelen ayın sonuna kadar verılmesı gerektıgını soyledı . ayrıca ıskurun sıtesındede ozellıkle belırtılmıs takıb eden ayın sonuna kadar verılmesı gerektıgı