Genel

Hem Meslek sahibi ol hem de Garantili İşe yerleş

İnsan ve yük taşımasında kullanılan asansörler, sıradan hayatın vazgeçilmez araçları arasında. Artan asansör ihtiyacına bağlı olarak “Asansör Bakım ve Onarım Meslek Elemanına” ihtiyaç artmakta. Bu ihtiyaçtan yola çıkılarak, özellikle işsizlere asansör bakım ve onarım meslek elemanı niteliği kazandırmak için, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığınca desteklenen Türk Metal Sendikası tarafından yürütülen “Ulusal Meslek Standartları ve Yeterlilikleri ile Asansör Bakım ve Onarımcısı Meslek Elemanı Yetiştirme Projesi’ne başladı.

Konutlarda, inşaatlarda, fabrikalarda, alış veriş merkezlerinde, sağlık tesislerinde iyi çalışan asansörler insanların hayatına konfor katarken zaman kazandırıyor. Diğer taraftan kalite standartlarına uymayan, sürekli bakımı ve gerekli onarımı yapılmayan asansörler ise kazalara neden oluyor, insanların ölmesine veya engelli kalmasına, işlerin aksamasına yol açıyor.

Ülkemizde Türkiye İstatistik Kurumu 2016 yılı verilerine göre yapı kullanım izni almış binalarda toplam 477 bin 386 adet asansör bulunuyor. Asansörler, artan kazalara bağlı ölümler nedeniyle yetersiz emniyet ve iş güvenliği eksiklikleriyle gündeme geliyor. Nitekim Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2015 yılında asansör üzerinde yapılan denetimler çarpıcı sonuçlar ortaya koymakta; 3982 asansör üzerinde yapılan denetimlerde 1918 (%48) asansörde uygunsuzluklar tespit edilmiş, tespit edilen uygunsuzluklara ilişkin toplam 6.318.977 TL idari para cezası uygulanmıştır.

Mevzuatta, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 35. maddesinde 2015 yılında yapılan değişiklikle, asansörün güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere ayda bir kez bakımını ve yılda bir kez periyodik kontrolünü yaptırmaktan, bakım ve periyodik kontrol ücretinin ödenmesinden yöneticiler, yöneticisi olmayan apartmanlarda kat maliklerinin sorumlu oldukları düzenlendi.

Tüm bu gelişmeler asansörlerin imalatından montajına, bakımından onarımını yapabilecek nitelikli işgücüne ihtiyacı arttırmaktadır. Asansör servis ve bakım hizmetlerinde ihtiyaç duyulan insan gücünü işsizler arasından karşılamak için, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığınca desteklenen Türk Metal Sendikası tarafından ‘Ulusal Meslek Standartları ve Yeterlilikleri ile Asansör Bakım ve Onarımcısı Meslek Elemanı Yetiştirme Projesi” yürütülmeye başlandı. Proje ile işsiz gençler uygulamalı meslek eğitimi verilerek nitelik kazandırılacak, Asansör Bakım Onarımcısı Meslek Elemanı olarak istihdamları sağlanacaktır. Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı 5 mesleki okulda laboratuar kurulacaktır.

12 ay sürecek proje Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türkiye İş Kurumu, Türk Metal Sendikası, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Derneği işbirliğinde yürütülecek. Projenin toplam bütçesi 435.338 Euro olup söz konusu bütçenin yüzde 90’ı Avrupa Birliği tarafından, yüzde 10’u ise Türk Metal Sendikası tarafından karşılanmaktadır.

“Asansör-Bakım Onarımcısı Meslek Elemanı Yetiştirme” eğitim başvuruları Mühendisler / Meslek Lisesi Mezunları / Genel Lise ve İlkokul Mezunları kategorisinde www.umes-ay.com internet adresi üzerinden alınmaya başlandı. Haziran 2016 tarihinde başlayacak olan eğitimler için başvurular;  mühendisler, meslek lisesi mezunları ve ilköğretim ve genel lise mezunları olmak üzere 3 ayrı kategoride değerlendirilecektir. Eğitimler İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa illerinde gerçekleştirilecektir.

Başvuru yapmak için www.umes-ay.com adresi üzerinden “Eğitim Başvurusu” kategorisinde bulunan başvuru formunu doldurulması yererli.

Paylaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir