Hem taşeron işçileri hem mevsimlik çalışan işçiler hem de 4/C’li geçici çalışan işçilere kadro verileceği bizzat en yetkili olan Cumhurbaşkanı tarafından açıklandı.
Ancak taşeron işçileri, mevsimlik çalışan işçiler ve 4/C’li geçici çalışanlar memur yapılmayacak. Yani Emekli Sandığına değil SSK’ya bağlı olacaklar.
Bu taşeron düzenlemesi 900 bin-950 bin arasında işçiyi ilgilendirmektedir.
Ne zaman yürürlüğe girecek?
Yapılan Planlamada Tasarının TBMM Genel Kurulunda kabulüne müteakkip en geç 3 ay içerisinde kadroya geçişleri tamamlanacak.
Merkezi bütçe ile düzenlenen tüm kamu kurum ve kuruluşları, Belediye ve il özel idarelerindeki tüm taşeron işçilerini kapsayacak.
KADRO NASIL OLACAK?
Özel sözleşmeli, geçici, bir yıllık, 3 yıllık değil, sürekli işçi kadrosu verilecek.
Yaş sınırı, eğitim şartı, asıl iş, yardımcı iş ayrımı olmayacak.
Kamuda çalışan tüm taşeron işçiler kadrolu işçi olacak.
Asıl iş-yardımcı iş ayrımı olmayacak.
CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN; “Yaklaşık 900 bin çalışanlarımızı ilgilendiren, taşeron işçilerimizle ilgili düzenlemeye değinmek istiyorum. Kamudaki 450 bin ile belediyeler ve il özel idarelerdeki 400 bin işçimiz, çalıştıkları yerlerdeki iktisadi teşebbüslerinde istihdam edilecekler. 23 bin mevsimlik işçilerin halen en fazla 5 ay 29 gün olan çalışma süreleri de 9 ay 29 gün’e kadar çıkartılabilecek.
Yine kamuda 4C statüsünde çalışan kardeşlerimiz de 4B kadrosuna alınıyor. Böylece kamuoyumuzda uzun zamandır tartışılan bu meseleyi çözmüş oluyoruz. Bu arada komisyonlar, taşeronlar ortadan kalkıyor. Belediyelerde de iktisadi teşekküllerinin görevlisi olarak devam ediyor.” dedi.
Tazminat ve Hakkı Kaybı olur mu
Halen değişik Kamu kurum ve kuruluşlarında taşerona bağlı olarak çalışmakta olan işçilerin geçmiş dönemlere ait başta kıdem tazminatı olmak üzere tüm işçilik alacak ve tazminatlarından zaten asıl işveren olarak Kamu sorumlu.
Taşeron işçilerinin kamuya devri halinde bu işçilerin tazminat ve hak kaybı olmaması gerekmektedir..
KİT’LERDE Kİ TAŞERON İŞÇİLERİ KADROYA GEÇECEK
MALİYE BAKANI Mehmet Şimşek;
11/12/2017 GÜNÜ TRT Haber’de “KİT’lerin kadroya dahil edilmesi son derece yanlış olur. Örneğin Türkiye Petrolleri ne işe yarar, petrol çıkartır, kimle rekabet ediyor? Shell ile rekabet ediyor, uluslararası şirketlerle, katı kuralların olmadığı, esnek olduğu şirketlerle rekabet ediyor. Nasıl rekabet edecek?”. Burdan hareketle KİTLERDEKİ TAŞERON İŞÇİLERİNİN KADROYA GEÇMESİ ZOR DİYEBİLİRİZ.
KONUYLA İLGİLİ VATANDAŞIN YORUMU:
Ahmet Er EMEKLİLİKTE YAŞ A TAKILANLAR BU ÜLKENIN EVLATLARI DEĞILMI NE OLACAKLAR ?
İsa KARAKAŞ
Sosyal Güvenlik ve İş Hukuku BAŞUZMANI
ÇSGB/SGK BAŞMÜFETTİŞİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Der. GENEL BAŞKANI
İş-Sosyal Güvenlik-İş Sağ.Güvenliği. Adli ve Ceza Bilirkişisi
A Sınıfı İş Güvenliği UZMANI
Gazeteci/ Yazar (50’yi aşkın kitabı bulunmaktadır)
Mesut İNCEDAL
Özel sektör uygulaması yanında emsal ücret açıklamasını göremedim. Sanırım bu eksiklikler, TBMM görüşmelerinde bir çözüm bulunur.
Sebahat Dilek Torun
Merhaba İsa Bey. Yazınızda “Emekli Sandığına değil SSK’ya bağlı olacaklar” şeklinde ifade etmişsiniz. İSG açısından bakacak olur isek bu kadroya alınacak çalışanlar için sürekli iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminden İSG hizmeti alınması da eş zamanlı olarak başlayacak mı? Yoksa Emekli sandığına bağlı olmasalar da kamu olarak değerlendirilip 2020’ye mi ertelenebilir ? (düzenlendi)
Taşeron çalışanların kıdem tazminatları, Devlet güvencesine alındı. Şimdi Devletin rücu davaları başlayacak, tabi şirketleri bulabilir ise, çoğu şirket resen terk oldu.
……………