İş Sağlığı ve Güvenliği

Halen OSGB kurmak isteyenler için güncel yol haritası

6331 sayılı Kanun ile birlikte OSGB için bilen bilmeyen, anlayan anlamayan çok para kazanma hırsıyla başvuruda bulundu. OSGB kurdu. Sonuç hayal kırıklığı çok sayıda OSGB kapandı. Buna rağmen halen İsa Hocam nasıl OSGB kurabiliriz diye soranlara aşağıda adım adım yol haritasına yer verilmiştir:

OSGB yetkisi almak için başvuruda bulunacakların  aşağıdaki belgeleri  hazırlayarak başvurmaları gerekmektedir. Aşağıda belirtilen evrakların tümünün aslı veya noter onaylı örnekleri ile ÇSG Bakanlığına başvurulması gerekmektedir. 

  1. Ticari şirketler için tescil edildiğini gösteren Ticaret Sicil Gazetesi sureti ve imza sirküleri

Açıklama:

OSGB yetki belgesi almak üzere müracaat edecek firmaların ticari şirket olarak tescil edilmiş olmaları zorunludur şahıs işletmelerinin yapacağı başvurular kabul edilmeyecektir. Yetkili OSGB’lerden şube açmak üzere müracaatta bulunacak olanlardan, başvuruda istenilen tüm evrakların onaylı örnekleri ilgili şubeye münhasıran ayrıca düzenlenmelidir.

  1. b) Tam süreli görevlendirilen kişilerin iş sözleşmeleri veya görevlendirme belgeleri, eğer bu kişiler OSGB sahibi veya ortağı ise OSGB’de tam süreli çalışacaklarına dair taahhütname. (Örnek)

Açıklama:

İş sözleşmelerinde “tam zamanlı” ifadesi ile imza altına alındığı “tarih”, sözleşmenin “taraflar” ı  “görev tanımı”  ve “T.C. Kimlik numaraları” nın belirgin olarak ifade edilmesi gerekir.

OSGB ‘de tam zamanlı olarak çalıştırılacak İSG profesyonellerinden sertifika bilgileri ile kimlik bilgileri uyumlu olmayan kişilerin kayıtlı olduğu nüfus idaresinden alacakları belgenin aslı veya onaylı suretini sunmaları gerekmektedir.  

  1. c)      OSGB ’de sorumlu müdür olarak görevlendirilecek İSG Profesyoneline ait kabul şerhli görevlendirme yazısı, bu kişi şirket sahibi veya ortağı ise sorumlu müdürlük taahhütnamesi (Örnek)

Açıklama:

Sorumlu müdürün görevi kabul ettiğine dair beyanı ve ıslak imzası gerekmektedir.

ç) Faaliyet gösterilecek yere ait yapı kullanma izin belgesi

Açıklama:

“Yapı Kullanım İzin Belgesi” nin aslı veya alındığı kurum tarafından onaylı örneği idareye sunulacaktır. Yapı ruhsatı ile yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.

  1. d) Faaliyet gösterilecek yere ait olan ve yetkili makamlarca verilen ada, pafta, parsel bilgilerinin yer aldığı numarataj veya adres tespit belgesi. (Örnek)

Açıklama:

Numarataj veya adres tespit belgesinde bulunan adres bilgisi ile kira sözleşmesindeki ve yangın raporundaki adres bilgisinin uyumlu olması gerekmektedir. Ada, pafta, parsel bilgilerinin ise yapı kullanma izin belgesindeki ve tapudaki ada, pafta ve parsel bilgileri ile tutarlı olması gerekmektedir. Uygunsuzluk durumlarında ilgili kurumdan yapılan değişikliğe dair yazı alınması gerekmektedir.

  1. e) Faaliyet gösterilecek yere ait kira sözleşmesi veya intifa hakkı belgesi

Açıklama:

Kira sözleşmesinde kiraya veren kişi ile tapu senedinde geçen yer (mal) sahibinin aynı olması gerekmektedir.  Mal sahibi yerine kira sözleşmesini başka bir kişinin imzalaması durumunda, bu kişinin ilgili taşınmazı kiraya verebileceğine dair vekâletnamenin getirilmesi gerekmektedir.

  1. f) Faaliyet gösterilecek yere ait tapu senedi

Açıklama:

OSGB ’lerin tapu kütüğüne “işyeri, dükkân, ofis, büro” olarak kayıtlı olmayan yerlerde kurulabilmesi için (mesken olarak kayıtlı yerlerde) kat maliklerinin oy birliği ile aldığı “İlgili adreste OSGB olarak faaliyet gösterilmesinde sakınca bulunmadığı” ‘na dair “apartman karar defteri” ya da “site yönetimi karar defteri” nin anılan hususun belirtildiği sayfasının aslı veya noter onaylı sureti ile kat maliklerini gösterir evrakın (tapu kaydı suretleri, emlak vergi bildirim sureti, vb.) bulunması gerekmektedir. Belirtilen belgelerin dışındaki belgeler kabul edilmeyecektir.

 

  1. g)Faaliyet gösterilecek yere ait olan ve bu Yönetmelikte belirtilen bütün bölümlerin yer aldığı inşaat teknikeri, mimar veya inşaat mühendisi tarafından onaylanmış 1/100 ölçekli plan.

Açıklama:

Faaliyet gösterilecek yere ait olan 1/100 ölçekli plan üzerinde, odaların büyüklükleri, kapıların yerleri ile oda isimleri Yönetmelikte ifade edilen şekilde yazılmalıdır. Ayrıca, planı onaylayan kişinin adı, soyadı, unvanı (İnş. Tek., İnş. Müh., Mimar) ve ıslak imzası yer almalıdır. Plan üzerinde kesinlikle tahrifat yapılmamalıdır.

Oda isimleri : “Muayene Odası, İlkyardım ve acil müdahale odası, İş güvenliği uzmanı odası, Bekleme yeri, Arşiv” şeklinde olmalıdır.

  1. h) İlgili mevzuata göre faaliyet gösterilecek yerde yangına karşı gerekli tedbirlerin alındığına ve bu yerde OSGB açılmasında sakınca olmadığına dair yetkili merciler tarafından verilen belge.

Açıklama:

Yangın raporu; sadece OSGB yetki belgesi müracaatında bulunulan bağımsız bölüm için düzenlenmiş olmalıdır. Binanın tümü için alınan yangın raporu kabul edilmeyecektir.

NOT: “OSGB, 10/2/2004 tarihli ve 25369 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan “İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik” ‘te belirtilen niteliklere uygun şekilde oluşturulur ve Ek-1’de belirtilen araç ve gereçlerle donatılır. OSGB’lerin iş merkezi, iş hanı ve alışveriş merkezleri gibi binalarda kuruluyor ise binaların, “İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik” ‘te acil çıkış düzenlemesine ilişkin hükümlerine uygunluğu yeterli kabul edilir.”(12.madde 8.fıkra) hükmü gereği; ilgili yönetmelikte ifade edilen;

Binaların yapısı ve dayanıklılığı

Elektrik Tesisatı

         Acil çıkış yolları ve kapıları

 OSGB’nin müstakil binada faaliyet göstermesi halinde, dışarı doğru açılan acil çıkış kapısı olmalıdır. OSGB’nin birden fazla birimden oluşan bir binada faaliyet göstermesi durumunda binaya ait acil çıkış düzenlemesi var ise OSGB’nin kapısının dışarı açılması gerekli değildir. Herhangi bir acil çıkış düzenlemesinin olmaması durumunda binaya ait çıkış kapısının dışarı açılması gerekmektedir.

Yangınla mücadele

 Yangın raporunda belirtilen cihaz ve tertibatın mevcudiyeti yerinde incelemede kontrol edilecektir.

 Ortam sıcaklığı

İklimlendirme şartları değerlendirilirken sabit tesisat şartı aranacaktır. Seyyar ısıtıcı veya iklimlendiriciler kabul edilmeyecektir.

 Aydınlatma

İşyeri tabanı, duvarları, tavanı ve çatısı

 Pencereler

      Kapılar ve girişler ile alakalı hükümler yerine getirilmelidir.

Yerinde inceleme
işleminde yapılacak kontrollerde yukarıda belirtilen ve yönetmelikte açık bir şekilde ifade edilen koşulların varlığına yönelik inceleme yapılacaktır.

NOT-1: Bildirimi yapılacak bütün belgelerin aslı ile yahut, aslını düzenleyen ilgili kurumca onaylı veya noter tarafından onaylanmış sureti gerekmektedir. Bakanlığımıza sunulan evrakların hiçbirine aslı sunulsa dahi tasdik işlemi gerçekleştirilmeyecektir.

NOT-2: OSGB ’deki odaların her birisinin kapısı olmalı, oda bölmeleri tavana kadar uzatılmış olmalıdır. Tavan yüksekliği 3metre ve üzeri olan birimlerde ara duvarlar asgari olarak 3metreye kadar yükseltilmelidir.

NOT-3: Başvuru dilekçesinde vergi numarası, iletişim bilgileri ve OSGB’ye ait SGK sicil numarasının mutlaka bulunması gerekmektedir.

NOT-4: OSGB’de yer alan odalar birbirinden bağımsız olacaktır. “İlkyardım ve acil müdahale odası” ile “muayene odası” bölümlerine birbirinden geçiş sağlanabilecek olup bu bölümlerin hasta mahremiyetine uygun şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.

Arşivin ayrı bir oda olması gerekmektedir. Ancak gerekli durumlarda arşiv, yine oda şeklinde düzenlenmesi şartı ile iş güvenliği uzmanı odasında, muayene odasında veya bekleme yerinde bulunabilir fakat ilk yardım ve acil müdahale odasında bulunamaz.

 

NOT-5: Unvan değişikliği yapacak OSGB’lerin, unvan değişikliğini gösteren Ticaret Sicil Gazetesi sureti, yetki belgesinin aslı ve yetki belgesi ücretinin yatırıldığını gösteren dekont ile İŞ S VE G. Genel Müdürlüğe 30 gün içerisinde başvurmaları gerekmektedir.

NOT-6: Başvuru evraklarında herhangi bir eksiklik olması durumunda eksiklikler giderilinceye kadar yerinde incelemeye gidilmeyecektir. Evrak eksikliklerinin giderilmesi için 45 gün süre verilir. Belirtilen süre içerisinde eksikler giderilmezse başvuru iade edilir ve 1 yıl süre ile tekrar başvuru yapılamaz.

NOT-7: Yetki başvurusu yapan OSGB’lerin tam süreli diğer sağlık personellerinin İSG-KATİP’ te kayıtlı sertifikasının olması zorunludur. İSG-KATİP sisteminde kayıtlı olmayan diğer sağlık personeli ile yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.

 

Örnek Başvuru Ön Yazısı

Sayı:

Konu: OSGB Yetki talebi

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE

 

……..unvanı ile kurmuş olduğumuz ve ……adresinde bulunan şirketimize Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi yetkisi verilmesini talep etmekteyiz. 29/12/2012 tarihli ve 28512 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliğinin 16. maddesi gereğince istenen belgeler ek olarak sunulmuştur.

Gereğinin yapılmasını arz ederim.

                                                                                                                      Tarih… /… /…..

                                                                                                                         Adı Soyadı

                                                                                                                      Kaşe ve İmza            

Ek listesi:

Ek-1: Ticaret Sicil Gazetesi Sureti,

Ek-2: İmza sirküleri (noter onaylı örneği),

Ek-3:  İşyeri hekimi ile yapılmış ıslak imzalı sözleşme,

Ek-4: İş güvenliği uzmanı ile yapılmış olan ıslak imzalı sözleşme,

Ek-5: Diğer sağlık personeli ile yapılmış olan ıslak imzalı sözleşme,

Ek-6:  Sorumlu müdürünün kabul şerhli görevlendirme yazısı,

Ek-7: Yapı kullanma izin belgesinin aslı veya onaylı örneği,

Ek-8: Ada, pafta, parsel bilgilerinin yer aldığı numarataj belgesi veya adres tespit belgesi,

Ek-9:  Kira sözleşmesinin aslı ya da onaylı örneği (numarataj veya adres tespit belgesindeki adres ile uyumlu),  

Ek-10: Tapu senedinin onaylı sureti  veya intifa hakkı belgesi,

Ek-11: 1/100 ölçekli plan (İnş. Tekn., İnş. Müh., Mimar tarafından onaylı),

Ek-12: Yangın Raporunun aslı ya da onaylı örneği (numarataj veya adres tespit belgesindeki adres ile uyumlu),  

Ek-13: Kat maliklerinin oy birliği ile aldığı karar örneği (faaliyet gösterilecek yer tapuda mesken olarak kayıtlı ise),

SGK Sicil No:……………………………

Vergi Dairesi / Vergi No:…………………………..

Sabit Tel: ………………………………..Cep:……………………

E-posta:………………………….

Paylaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir