Kış aylarında yediden 70’e herkesi hedef alan grip virüsü havada kol geziyor. Hastalığa yakalananlar için en iyi ilaç olan bal, gribi önlemede de etkili. Her sabah güne 1 kaşık bal yemeden başlamayın.HAVA değişiklikleri sonucunda enfeksiyonlar daha da artacak. Bu nedenle en değerli bağışıklık sistemi güçlendirici besinin bal olduğunu unutmamak gerekiyor. Çünkü bal, toplandığı değişik bitki kaynaklarına göre farklı aroma, tat, renk, yoğunluk ve kristalizasyon özelliğine sahip olmanın yanı sıra,içeriği ile vücudumuzda sağlığı iyileştirici etki gösteriyor. Bu özelliği ile balın çocuk, erişkin her damağa uygun bir tada sahip olduğunun altını çizmek isterim. Balın temel bileşimi sağlıklı karbonhidrattır, korkulduğu gibi aslında çok yüksek kalorisi de yoktur. Örneğin her gün sabah kahvaltıda 1 tatlı kaşığı bal yemek sadece 20 kalori iken, küçük parça bir tatlı yemek ortalama 300 kaloridir.Her gün 1 tatlı kaşığı bal tüketenler tatlı ihtiyaçlarıını da giderebilir hem de rek, kış mevsiminin olumsuz etkilerinden korunabilir. Balda kendine has organik asitler, amino asitler, mineraller, vitaminler, enzimler ve farklı antioksidan etki gösteren maddeler mevcuttur.
Doğanın sağlık deposu
İşte tüm bu özel besin bileşenleri bir araya geldiğinde balın mucizevi özelliği ortaya çıkıyor. Her gün düzenli olarak aşağıda belirttiğim tarif ve beslenme önerileri ile bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirebilirsiniz.
XX Kahvaltıda: 1 su bardağı süte eklenecek 2 tatlı kaşığı bal çocuk, genç ve yetişkinlerde boğaz enfeksiyonlarına karşı koruyucu etki gösterir.
xx Aç karnına 1 tatlı kaşığı bal ile biraz ezilmiş zencefil yemek ve üzerine ılık su içmek öksürüğü keser.
xx Aç karnına 1 tatlı kaşığı balı ılık suda iyice eritir ve içerisine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı da eklerseniz, hem vücut direncini artırır hem de bağırsak hareketlerinizin artmasına yardımcı olursunuz.
KAYNAK/Selahattin DÖNMEZ/STAR/5.11.2011