İş Sağlığı ve Güvenliği

Haftanın sorusu ve cevabı: İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre "iş sağlığı ve güvenliği kurulu"nu her işyeri oluşturmak zorunda mı? kimlerden ve nasıl oluşturulmalı?

WWW.isakarakas.com  gelen yüzlerce e-mail’de “YENİ İş S.ve Güvenliği Kanununa göre “iş sağlığı ve güvenliği kurulu”nu her işyeri oluşturmak zorunda mı? kimlerden ve nasıl oluşturulmalı?” soruları gelmektedir.

CEVAP:6331 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 22 ve 30 uncu maddelerinde sözkonusu Kurula ilişkin hükümler amirdir. Bu hükümlere istinaden iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalarda bulunmak üzere iş sağlığı ve güvenliği kurullarının hangi işyerlerinde kurulacağı ve bu kurulların oluşumu, görev ve yetkileri, çalışma usul ve esasları ile birden çok kurul bulunması halinde kurullar arasında koordinasyon ve işbirliği yöntemlerini belirleme amacıyla alt mevzuat çalışmaları devam etmektedir. Halen çalışılmakta olan taslakta aşağıdaki usul ve esaslar çerçevesinde kurul oluşturulması öngörülmektedir.

50 işçi Kıstası Var:

50 ve daha fazla çalışanın bulunduğu ve altı aydan fazla süren sürekli işlerin yapıldığı işyerlerinde işveren, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalarda bulunmak üzere kurul oluşturur. 6 aydan fazla süren asıl işveren-alt işveren ilişkisinin bulunduğu hallerde;

a) Asıl işveren alt işverenin çalışan sayıları ayrı ayrı elli ve daha fazla ise asıl işveren ve alt işveren ayrı ayrı kurul kurar. İş sağlığı ve güvenliği faaliyetlerinin yürütülmesi ve kurullarca alınan kararların uygulanması konusunda iş birliği ve koordinasyon asıl işverence sağlanır.

b) Bir işyerinde sadece asıl işverenin çalışan sayısı elli ve daha fazla ise bu durumda kurul asıl işverence kurulur. Kurul oluşturma yükümlülüğü bulunmayan alt işverende, kurulca alınan kararların uygulanması ile ilgili olarak koordinasyonu sağlamak üzere alt işveren vekâleten yetkili bir temsilci atar.

c) Alt işverenin çalışan sayısı elli ve daha fazla, asıl işverenin çalışan sayısı ellinin altında ise işyerinde kurul alt işverence oluşturulur. Asıl işveren alt işverenin oluşturduğu kurula iş birliği ve koordinasyonu sağlamak üzere vekâleten yetkili bir temsilci atar.

ç) Asıl işveren ve alt işverenin çalışan sayıları ayrı ayrı ellinin altında ve toplam çalışan sayısı elliden fazla bulunduğu durumlarda ise koordinasyon asıl işverence yapılmak kaydıyla, asıl işveren ve alt işveren tarafından birlikte bir kurul oluşturulur. Kurulun oluşumunda üyeler 5 inci maddeye göre her iki işverenin ortak kararı ile atanır.

Asıl işveren alt işveren ilişkisi bulunmayan ve aynı çalışma alanında birden fazla işverenin bulunması ve bu işverenlerce birden fazla kurulun oluşturulması hâlinde işverenler, birbirlerinin çalışmalarını etkileyebilecek kurul kararları hakkında diğer işverenleri bilgilendirir. İşveren, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına uygun veya aykırı olmayan kurul kararlarını uygular.

Kurulun kurulacağı diğer işyerleri: İşverene bağlı, fabrika, müessese, işletme veya işletmeler grubu gibi birden çok işyeri bulunduğu hallerde elli ve daha fazla çalışanın bulunduğu her bir işyerinde ayrı ayrı kurul kurulur. Belirtilen durumlarda ihtiyaç duyulması halinde kurullar arasında koordinasyon ve bilgi alış verişi işverence sağlanır. İşveren, birden çok işyerinin her birinde kurulacak kurulların çalışma usullerini düzenlemek, iş ve görüş birliğini sağlamak amacıyla bu işyerlerine ait iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili raporları, en az altı ayda bir, ilgili teknik eleman ve uzmanlarca incelenmesini sağlar. Ayrıca bu raporları göz önünde tutarak alınması gereken tedbirleri tespit eder ve uygulanmasını sağlar. (C) WWW.MUHASEBESGK.COM İSA ÜSTAD/WWW.isakarakas.com

KURUL KİMLERDEN OLUŞTURULACAK?

 Kurul aşağıda belirtilen kişilerden oluşacak;

a) İşveren veya işveren vekili,

b) İş güvenliği uzmanı

c) İşyeri hekimi,

ç) İnsan kaynakları, personel, sosyal işler veya idari ve mali işleri yürütmekle görevli bir kişi,

d) Varsa sivil savunma uzmanı,

e) İşyerinde görevli formen, ustabaşı veya usta,

f) Varsa işyerindeki yetkili sendika temsilcilerinin kendi aralarında seçecekleri kişi,

g) Çalışan temsilcisi.

Kurulun başkanı işveren veya işveren vekili, kurulun sekreteri ise bu maddenin iş güvenliği uzmanı veya hekiminden oluşacak.

Paylaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir