SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 2003 yılı ocak ayında verilmesi gereken yüzde 3,25 oranında ve 2006 yılı ocak ayında verilmesi gereken yüzde 2,25 oranlarındaki zamlar yasa hükümlerine rağmen uygulanmadığı, bu uygulanmayan oranlarla beraber emeklilere toplam 2.113,00TL ödemede bulunulması gerektiğine dair iddialar ortaya atılmıştı. Hatta bu paranın emeklilere ödenmesinde emsal olması için Türkiye Emekliler Derneği tarafından dava açılmıştı. Bu dava Yargıtay’da görüşülmekte. Hâl böyleyken davanın sigortalı lehine sonuçlandığına dair dedikodular artarak yayılıp emeklilerin dilekçe ile SGK’ya müracaat ettiklerinde bu parayı aldıklarına dair yeni dedikodular ortaya çıktı. Bu şekilde zaten zar zor geçinen emekliler bu parayı alırım umuduyla ya yaklaşık mahkeme masrafı, avukatlık masrafı vs. derken 1500,00TL masrafla dava açıyor ya da kuyruklar oluşturup iadeli taahhütlü olarak toplu paranın kendilerine ödenmesi için Ankara’ya SGK’ya postalamaya çalışıyorlar. Bu şekilde dilekçeye 20 lira postaya beş lira ödeyerek masrafa giriyorlar.
Bu sebeple emekliler şaşırmış durumda paranın kendilerine ödenmesini istemekteler. Ve sonuç olarak bu parayı alacak mıyız alamayacak mıyız? diye sormaktalar….
Evet, haklı bu soru, bu para emekliye ödenecek mi ödenmeyecek mi?
Bu tartışmalarla ilgili nihayet en sonunda Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan açıklama yapıldı. Açıklama SGK Sigorta İşleri Genel Müdürü İbrahim Ulaş tarafından yapıldı. Sayın Ulaş açıklamada iddiaların doğru olmadığını, dedikodulara inanarak dava açıp mahkeme masrafı ödemek durumunda kalan emeklilerin mağduriyet yaşadığını belirtti. Ve konuyla ilgili süreç içinde alınan Bakanlar Kurulu kararları ile söz konusu alacakların ödendiğini ve farkın telafi edildiğini açıkladı. Bunun için eksik bir ödemenin olmadığını ve toplu para ödemesinin söz konusu olmadığını ifade ederek emeklilerin beyhude masraflarla mağdur olmamalarını açıkladı.
Emekliler ne yapmalı?..
Soysal Güvenlik Kurumu tarafından bu açıklama yapılırken söz konusu olayı ve dolayısıyla davayı başından beri çok ciddi bir şekilde takip eden Türkiye Emekliler Derneği yaptığı basın açıklamasında emeklilerin acele etmemelerini Yargıtay’da dava sigortalı lehine sonuçlandıktan sonra bu davanın emsal karar gösterilerek bu şekilde dava açılabileceğini belirtmekte. Yani toplu paranın alınma ihtimali kesinleşince ister dava ile ister idareye yapılan şikâyet dilekçeleri ile müracaatta bulunulmalı.
Kaynak:Ramazan ÇANAKKALELİ/TARAF/1.5.2011