5502 s. Sosyal Güvelik Kurumu Kanunu ve 5510 S. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile sosyal güvenlik kurumları tek çatı altında birleştirilerek Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı adı altında yeni bir yapılandırma oluşturulmuştur. Kanun değişikliği nedeniyle kurumlardan tahsil edilen SGK alacakları (emekli ikramiyesi, emekli ölüm yardımı, makam-temsil-görev tazminatı, yönetim giderlerine katılma payı, %5 ek karşılık) tahakkuk ve tahsilatında bazı değişiklikler meydana gelmiştir.
Yönetim giderlerine katılım payı ile ilgili 5434 SK. 28. maddesi 5502 SK. 43.maddesi ile kaldırılmış olup, en son 2006 yılına ait yönetim giderleri karşılığı ödenmek üzere kurumlara gönderilmiştir. Bundan böyle yönetim giderleri adı altında (ödenmeyen geriye dönük borçlarınız hariç) bir tahsilat yapılmayacaktır.
Daha önce 5434 SK. 14.maddesine göre tahsil edilen % 5 ek karşılık tahakkuk miktarları yerine 5510 SK.81 maddesinin h fıkrası ile ek karşılık tahakkuk primi getirilmiş olup %20 ek karşılık tahakkuk primi adını almıştır. 5510 sayılı Kanunun 81 Maddesinin (Ek:17/04/2008-5754/48 Madde) h fıkrası “4.üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamındaki sigortalılara bağlanan veya bağlanacak vazife malullüğü aylıkları ile bunların hak sahiplerine bağlanacak ölüm aylıklarının karşılığı olmak üzere, bu kapsamdaki sigortalılar için kamu idarelerinin bütçelerinden ayrılan Sosyal Güvenlik Kurumlarına Devlet primi ödeneklerinin % 20 si oranında ek karşılık primi alınır. Ayrılan ek karşılık priminin tamamı Kurum bütçelerinin yetkili makamlarca onaylanarak yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ay başından itibaren altı ay içinde ve aylık eşit taksitlerle ödenir. Genel Bütçe kapsamındaki idarelerin ek karşılık primleri Maliye Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanır. Geçici 4.maddenin 8.paragrafı ise kurum tarafından devralındığı tarihten itibaren, kamu idarelerince bu kapsamdaki sigortalılar için her ay emekli keseneklerine esas aylıklarının % 12’si oranında ayrıca Genel Sağlık Sigortası Primi ödenir. Bunlar için Kanunun 81.Maddesinin ( h ) fıkrası uyarınca ödenecek ek karşılıkların hesabında genel sağlık sigortası primi tutarları dikkate alınmaz.” denilmektedir. Bu nedenle Ek Karşılık Prim Cetveli sgk.gov.tr- EMEKLİ-FORM VE DİLEKÇELER-ek karşılık prim tahakkuk cetveli internet adresine konulmuş olup, Kuruma gönderilmesi gereken primler gibi zorunlu olduğundan her sene başında SGK Başkanlığı tarafından herhangi bir bildirime gerek kalmaksızın ilgili kurumlar tarafından, ilgili maddeler doğrultusunda doğru bir şekilde anılan adresten indirilerek doldurulup, SGK Başkanlığına gönderilmesi ve süresi içerisinde ödenmesi gerekmektedir.
Emekli ikramiyesi, emekli ölüm yardımı, makam-görev-temsil tazminatları ise 5510 SK. Geçici 4.maddesi gereğince 5434 SK. göre ödenmeye devam edilecektir.
5510 Sayılı Kanunun konu ile ilgili maddeleri:
1-4.Maddenin (c) bendi
2-81.Maddenin (h) fıkrası
3-88.Madde
4-89.Madde.
5-100.Madde.
6-102.Madde.
7-Geçici 4 Madde.
Süresinde gönderilmeyen %20 Ek Karşılık Prim Tahakkuk Cetveli ile süresinde ödenmeyen diğer alacaklarımız için 5510 S.K. yukarıda sayılan maddeleri gereğince, sorumlular için idari para cezası, gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanacaktır.
SGK. adına kurumlar tarafından yapılan ödemelerde daha önce kullanılan 20000000 nolu Emsan maaş iade ve kesenek hesabı kapatılmış olup, bundan böyle yerel T.C. Ziraat Bankası şubelerine Off-line ödeme ile Sosyal Güvenlik Kurumu (Emsan kurum fatura tahsilatları) adına, ikramiye, ölüm yardımı, makam- temsil – görev tazminatı ve ek karşılık açıklaması ile ayrı ayrı miktarlar halinde, gerekli açıklamalar yapılarak kurum numarası ile birlikte yatırılması gerekmektedir. Bundan böyle tüm ödemeleriniz (kesenek hariç) bu hesaba yapılacaktır.
Açıklama yapılmadan ikramiye,ölüm yardımı,makam gibi paralar birlikte yatırıldığı zaman yatırılan paraların mahiyeti tespit edilemediği için emanet hesabına alındığından borçlarınız zamanında kapatılamamaktadır. Yersiz yazışmalara gerek kalmaması için tüm ödemeleriniz hakkında bilgi verilmesi, yazılarınızda yazılarımızın sayısının tam olarak ilgi tutulması ve kurum numaranızın belirtilmesi gerekmektedir.
SAĞLIK KURUMLARI DÖNER SERMAYE SAYMANLIKLARINA
Bilindiği üzere 5502 sayılı Sosyal Güvelik Kurumu Kanunu ve 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile sosyal güvenlik kurumları tek çatı altında birleştirilerek Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı adı altında yeni bir yapılandırma oluşturulmuştur. Kanun değişikliği nedeniyle kurumlardan tahsil edilen kurum alacaklarımızın (emekli ikramiyesi, emekli ölüm yardımı, makam-temsil-görev tazminatı, yönetim giderlerine katılma payı, %5 ek karşılık) tahakkuk ve tahsilatında bazı değişiklikler meydana gelmiştir.
Yönetim giderlerine katılım payı ile ilgili 5434 SK. 28. maddesi 5502 SK. 43.maddesi ile kaldırılmış olup, en son 2006 yılına ait yönetim giderleri karşılığı ödenmek üzere kurumlara gönderilmiştir. Bundan böyle yönetim giderleri adı altında (ödenmeyen geriye dönük borçlarınız hariç) bir tahsilat yapılmayacaktır.
Daha önce 5434 SK. 14.maddesine göre tahsil edilen % 5 ek karşılık tahakkuk miktarları yerine 5510 SK.81 maddesinin h fıkrası ile ek karşılık tahakkuk primi getirilmiş olup %20 ek karşılık tahakkuk primi adını almıştır. 5510 sayılı Kanunun 81 Maddesinin (Ek:17/04/2008-5754/48 Madde) h fıkrası “4.üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamındaki sigortalılara bağlanan veya bağlanacak vazife malullüğü aylıkları ile bunların hak sahiplerine bağlanacak ölüm aylıklarının karşılığı olmak üzere, bu kapsamdaki sigortalılar için kamu idarelerinin bütçelerinden ayrılan Sosyal Güvenlik Kurumlarına Devlet primi ödeneklerinin % 20 si oranında ek karşılık primi alınır. Ayrılan ek karşılık priminin tamamı Kurum bütçelerinin yetkili makamlarca onaylanarak yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ay başından itibaren altı ay içinde ve aylık eşit taksitlerle ödenir. Genel Bütçe kapsamındaki idarelerin ek karşılık primleri Maliye Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanır. Geçici 4.maddenin 8.paragrafı ise kurum tarafından devralındığı tarihten itibaren, kamu idarelerince bu kapsamdaki sigortalılar için her ay emekli keseneklerine esas aylıklarının % 12’si oranında ayrıca Genel Sağlık Sigortası Primi ödenir. Bunlar için Kanunun 81.Maddesinin ( h ) fıkrası uyarınca ödenecek ek karşılıkların hesabında genel sağlık sigortası primi tutarları dikkate alınmaz.” denilmektedir. Bu nedenle Ek Karşılık Prim Tahakkuk Cetveli. sgk.gov.tr-EMEKLİ-FORM VE DİLEKÇELER-ek karşılık prim tahakkuk cetveli internet adresine konulmuş olup, Kuruma gönderilmesi gereken primler gibi zorunlu olduğundan her sene başında SGK Başkanlığı tarafından herhangi bir bildirime gerek kalmaksızın ilgili kurumlar tarafından, ilgili maddeler doğrultusunda doğru bir şekilde anılan adresten indirilerek doldurulup, SGK Başkanlığına gönderilmesi ve süresi içerisinde ödenmesi gerekmektedir.
5510 Sayılı Kanunun konu ile ilgili maddeleri:
1-4.Maddenin (c) bendi
2-81.Maddenin (h) fıkrası
3-88.Madde.
4-89.Madde
5-100.Madde.
6-102.Madde.
7-Geçici 4 Madde.
Süresinde gönderilmeyen % 20 Ek Karşılık Prim Tahakkuk Cetveli ile süresinde ödenmeyen alacaklarımız için 5510 S.K. yukarıda sayılan maddeleri gereğince sorumlular için idari para cezası, gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanacaktır.
Bu nedenlerle yazımızın Saymanlığınıza bağlı bulunan birimlere duyurulması,daha sonra ilgililerce doldurulacak %20 ek karşılık prim tahakkuk cetvellerinin hangi döner sermaye işletme müdürlüklerine ait olduğunu gösterir bir liste ile birlikte toplu olarak en kısa sürede Kurumumuza gönderilmesi,tahakkuk eden miktarlarında süresi içerisinde defaten veya taksitle ödenmesini teminen yine ödemenin hangi işletmeler adına yapıldığını gösterir liste ile birlikte banka makbuz suretlerinin toplu olarak Kurumumuza gönderilmesi gerekmektedir.Tüm yazışmalar işletmeler ile değil Saymanlığınız ile yapılacaktır.
SGK Başkanlığı adına kurumlar tarafından yapılan ödemelerde daha önce kullanılan 20000000 nolu Emsan maaş iade ve kesenek hesabı kapatılmış olup, bundan böyle yerel T.C. Ziraat Bankası şubelerine Off-line ödeme ile Sosyal Güvenlik Kurumu (Emsan kurum fatura tahsilatları) adına %20 ek karşılık miktarının hangi yıla ait olduğu ve döner sermaye işletmesinin adı belirtilerek kurum numarası ile birlikte yatırılması gerekmektedir. Bundan böyle ödemeleriniz (kesenek hariç) bu hesaba yapılacaktır. Açıklama yapılmadan yatırılan paraların mahiyeti tespit edilemediği için emanet hesabına alındığından borçlarınız zamanında kapatılamamaktadır. Yersiz yazışmalara gerek kalmaması için tüm ödemeleriniz hakkında bilgi verilmesi, yazılarınızda yazılarımızın sayısının tam olarak ilgi tutulması ve kurum numaranızın belirtilmesi gerekmektedir.
EK KURUM KARŞILIK CETVELİ ÖRNEĞİ