Sendika-İstihdam

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Derneğimiz Didim'de düzenlenen "I.Yılında 6356 S. Sendikalar ve TİS Kanunu ve Uluslararası Sendikal Örgütler" sempozyumana tam katılım sağlamıştır

Sempozyuma   Çalışma ve Sosyal Güvenlik Derneğimizin  kurucularından Gazi Üniversitesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nizamettin Aktay’ın yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Derneğinin Başkanı   (Başmüfettiş ) İsa KARAKAŞ, Genel Sekreteri (KOSGEB Teftiş Başkanı) Ercünment ÖZTÜRK, İZMİR Temsilcisi Yrd. Doç Dr. (Başmüfettiş) Özgür Hakan ÇAVUŞ, Gaziantep Temsilcisi (Başmüfettiş) Ahmet YETİM ile derneğimizin değişik üniversitelerden üyesi çok sayıda akademisyen katılmıştır.

DİDİM’de 4 gün süren sempozyuma sempozyuma, Yargıtay’dan, akademik çevrelerden, iş dünyasından ve sendikalardan, uluslar arası işçi örgütlerinden pek çok isim katıldı. Birinci Yılında 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu ve Uluslar Arası Sendikal Örgütler Sempozyumu’na katılım büyük oldu. İşçileri doğrudan ilgilendiren 6356 Sayılı Kanun ile ilgili hemen hemen bütün tarafların buluştuğu ve kanunu tartıştığı toplantı 3 gün sürdü. 03 Ekim’de Tanışma Kokteyli ile başlayan ve 04-05 Ekim tarihlerinde sempozyumla devam eden 2. Didim Toplantısı katılımcıların yoğunluğu ve zenginliği ile bir zirveye dönüştü.

 Açılış konuşmasını yapan Gazi Üniversitesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nizamettin Aktay da konuşmasında toplantıyla alakalı bilgiler verdi. “Bu Toplantıda İlk Günkü Oturumlarda 6356 Sayılı Kanun Çeşitli Yönleriyle Ele Alınıp İncelenecektir. İncelemeler Akademik Bakış, Yargı Bakışı Ve Çalışan Kesim Temsilcilerinin Bakışı Yönleriyle Yapılacaktır. Farklı Yönler İtibari İle Yapılacak Bu Bakışlarınkanunun Tamamının Farklı Görüş Açılarıyla Yorumlanması Kanaatimce Katkı Sağlayacaktır. Tek Yönlü Bakış Açısı Yerine Çok Yönlü Bakış Açısını Bu Sempozyumda Yakalamaya Çalıştık” diyen Aktay; 5356 Sayılı Kanuna dair de “Bütün yeni hukuki düzenlemeler gibi 6356 Sayılı Kanunun getirdiği düzenlemeler de çalışma hayatımızı derinden etkileyebilecek yapısal değişikliklerle doludur.” Dedi.  Konuşmasında Aktay ayrıca şu ifadelere yer verdi:

Öncelikle yeni kanun eski alışkanlıkları değiştirerek ayrı iki kanun halinde sendikalar ve toplu iş sözleşmelerini düzenlemek yerine her iki konuyu da tek bir kanun çatısı altında düzenlemiştir. Başlangıçta bu bir yenilik gibi görünse de, gerçekte kanunun iç bölümlemesi itibari ile yine de sendikalar ve toplu iş sözleşmeleri ve grev, lokavt ve toplu iş uyuşmazlıklarının giderilme yolları ayrı bölümlerde düzenlenerek iki ayrı konu tek bir kanunun içersine yedirilmiştir.

Öncelikle yeni kanun ile ilgili şu hususun belirtilmesinde fayda vardır; yeni kanun birçok konuyu eskilerine nazaran oldukça yalın ve sade bir biçimde ifade etmeye çalışmıştır. Detaya girmemeye çalışan yeni kanun birçok yeni kavramı ve düzenlemeyi de toplu iş hukukunun gündemine taşımıştır.

 

 

Paylaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir