İTO’nun da aralarında yer aldığı 13 ülkeden 14 ortaklı C-ENTER projesi, İstanbul’da tanıtıldı. C-ENTER, mevcut AB projelerinin yaygınlaştırılması için büyük önem taşıyor. Türkiye’de AB hibelerinin yaygınlaştırılması ve doğru kullanılması amacıyla İstanbul Ticaret Odası’nda C-ENTER proje ortaklarının da katıldığı bir konferans düzenlendi.
Konferansın açılış konuşmasını İTO Genel Sekreter Yardımcısı Kenan Öztekin yaptı. Değişen dünyada 450 milyonu aşan nüfusu ile AB’nin dev bir sistem olduğuna dikkat çeken Öztekin, Türkiye’nin dış ticaretinin hâlâ yüzde 50’den fazlasının AB üzerinden sürdürüldüğünü dile getirdi. Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik reform sürecinde AB projelerinin önemli bir yatırım aracı olduğuna işaret eden Öztekin, “Mevcut AB fonlarını daha iyi kullanabilmek için yaptığımız çalışmalar ve üyelerimize verdiğimiz destek sürüyor” şeklinde konuştu.
FONLARA KOLAY ULAŞIN
C-ENTER Proje Koordinatörü Petra Kampf, C-ENTER projesi hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Farklı AB projelerinin bilinirlik düzeyinin artırılması için gösterdikleri gayreti dile getiren Kampf, “Bilgi eksikliğini ortadan kaldırarak ulaşımı kolaylaştırmak ve yeni araçlar oluşturmak istiyoruz” dedi. Kampf, network sistemine nasıl üye olunacağına ve fayda sağlanacağına ilişkin bilgi verdi.
PARA İYİ PROJEYE VERİLİYOR
ABGS Proje Uygulama Daire Başkanı Bülent Özcan da, Türkiye’de ‘AB Hibe Programları ve Proje Yönetimi’ konusunda bir sunum yaptı. Özcan, AB programlarının ikinci ülkelerle AB ülkeleri arasında işbirliğinin yaygınlaştırılması çalışmalarına dikkat çekerek, özel kapsamlarda sağlanan programların Türkiye’de genelde kamu kurumları ve yerel yönetimlerce kullanıldığını söyledi. Özcan, Türkiye’nin AB sürecinde daha çok fondan ve destekten faydalanabileceğini, mali yardımları kullanabilmesi için de ‘iyi projenin’ şart olduğunu bildirdi.
YABANCI ORTAKLARLA GÖRÜŞME
Tam gün süren ve geniş bir katılımla gerçekleşen toplantıda, Proje Fuarı kapsamında yabancı ortaklarla ikili görüşmeler gerçekleştirildi. Toplantının ikinci oturumunda İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Görevlisi Oğuz Demir, Türkiye’de AB projeleri uygulama ve yaygınlaştırma yöntemlerini anlattı. Türkiye Bilişim Derneği AB Proje Yöneticisi Fikret Kalfaoğlu ise, AB hibe programlarına kabul edilen başarılı uygulama örneklerini dile getirdi. İTO’dan Bahar Özsu ve Özlem Kılıç da, hibe programlarında yer alan başarılı uygulamalardan örnekler sundu. ERCAN MINAK
* * *
İyi proje nasıl hazırlanır?
Enter network ağı sorumlusu ve kurucu ortağı George Müller, başarılı bir proje yönetiminin nasıl olacağını dile getirdiği konuşmasında, felaketle sonuçlanan projelerin genellikle baştan hatalı olduğunu ifade etti. Projelerin bir bütün olarak ele alınması gerektiğini belirten Müller, fikirlerin sadece kabul aşamasının önemli olduğunu düşünmenin yapılan en büyük yanlış olacağını vurguladı. Müller, “Fikirlerin kabul edilmesi için yaratıcı, yeni, ulusal değil evrensel çerçevede ve AB standartlarında olması gerekir” dedi.
Kaynakwww.it0.org.tr