Türkiye’nin cari işlemler hesabı açığı bu yılın 10 aylık döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre 23 milyar 872 milyon dolar azalarak 41 milyar 95 milyon dolara geriledi.
Merkez Bankası tarafından bugün açıklanan, 2012 yılı ocak-ekim dönemine ilişkin ödemeler dengesi verilerine göre, yılın on ayında kaydedilen cari işlemler açığı, geçen yılın aynı dönemine göre 23 milyar 872 milyon dolar azalarak 41 milyar 95 milyon dolara geriledi. Bu gelişmede, dış ticaret açığının 20 milyar 734 milyon dolar azalarak 55 milyar 396 milyon dolara gerilemesi, hizmetler dengesinden kaynaklanan net gelirlerin 2 milyar 529 milyon dolar artarak 19 milyar 133 milyon dolara ulaşması ve gelir dengesinden kaynaklanan net giderlerin de 780 milyon dolar azalarak 5 milyar 895 milyon dolara gerilemesi etkili oldu.
Hizmetler dengesi kalemi altındaki turizm gelirleri, bir önceki yılın on ayına göre 421 milyon dolar tutarında azalarak 20 milyar 74 milyon dolara, turizm giderleri de 613 milyon dolar tutarında azalarak 3 milyar 417 milyon dolara geriledi.
Yatırım geliri dengesinin altında yer alan doğrudan yatırımlar, portföy yatırımları ve faizlerden oluşan diğer yatırımlarda gerçekleşen toplam net çıkış, bir önceki yılın on ayına göre 824 milyon dolar tutarında azalarak 5 milyar 721 milyon dolara geriledi.
Cari açıktaki iyileşmede aslan payı ihracatın
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, Merkez Bankası’nın bugün açıkladığı ödemeler dengesi verilerini değerlendirdi.
Verilerin, cari açığın tam 12 aydır gerilediğini ve Ekim ayında 1 milyar 960 milyon dolara indiğini gösterdiğini belirten Çağlayan, bunun, Ağustos ayından sonra son 35 ayın en düşük ikinci cari açık düzeyine işaret ettiğini ifade etti.
Cari açıktaki iyileşmenin devam ettiğine dikkati çeken Çağlayan, Ocak-Ekim döneminde açığın 41,1 milyar dolar olarak gerçekleştiğini aktardı.
Geçen yılın aynı döneminde açığın 65 milyar dolar düzeyinde olduğunu anımsatan Çağlayan, şunları kaydetti:
”Yani tam olarak 23,9 milyar dolarlık bir azalma var. Bunun tam olarak 18,1 milyar doları mal ve hizmet ihracatındaki artıştan kaynaklanıyor. İthalattaki gerilemenin cari açık üzerindeki etkisi yaklaşık 5,2 milyar dolar. O yüzden şunu yeniden tekrarlamak isterim ki cari açıktaki iyileşmede aslan payı ihracat artışındadır. Ocak-Ekim döneminde mal ihracatımızda yüzde 13,4’lük bir artış var. Aynı şekilde hizmet ihracatımızda yüzde 7’ye yakın bir artış var. Türkiye ilk 10 ayda mal ihracatını en çok artıran 3 ülke konumunda. Bu sürede ihracatımız tam 45 ülkeye rekor kırmış durumda. Türkiye ihracat artışı ile büyüdüğü gibi ihracat artışı ile cari açığını kapatıyor.
Hizmet ihracatımız ilk 10 ayda 35,8 milyar dolara ulaşmış durumda. Hizmet ihracatını mal ihracatından ayrı görmüyoruz. Türkiye bugünkünden çok daha fazla mal ve hizmet ihraç edecek kapasiteye sahip.”
”Cari açık, OVP hedefinin altında kalacak”
Yıllıklandırılmış cari açığın 53,1 milyar dolar ile son 21 ayın en düşük düzeyine indiğine işaret eden Çağlayan, bu rakamın, Orta Vadeli Program (OVP) hedefi olan 58,7 milyar doların altında olduğunu, hatta yıl sonunda da büyük olasılıkla hedefin altında kalınacağını gösterdiğini bildirdi.
Bakan Çağlayan, yıllıklandırılmış cari açık bu düzeydeyken, yıllıklandırılmış enerji dışı cari açığın 1,1 milyar dolar seviyesine gerilediğini belirterek, ”Bu haliyle enerji dışı yıllıklandırılmış cari açık son 27 ayın en düşük seviyesindedir. Yıllık enerji açığımız Ekim ayında 4,1 milyar dolar olurken yıllıklandırılmış enerji açığımız ise 52 milyar dolar olmuştur. Doğrudan yabancı yatırım girişleri 10,6 milyar dolara ulaştı. Geçen yılın bir miktar altındayız ama kalan iki ayda ve 2013’te yeni teşvik sisteminin de katkısıyla yabancı yatırımlarda artış bekliyoruz” ifadelerini kullandı.