Sağlık Bakanı Akdağ, ”Sağlık diplomatları” yetiştirilmesi gerektiğini belirterek, ”Sağlığın teknik bir yönü var, dolayısıyla bu husustaki düzenlemeleri ya da gelişmeleri sağlığa vakıf olmayan diplomatlarla gerçekleştirmek gerçekten zordur” dedi.
Küresel Sağlık Diplomasisi Yönetici Kursu’nun açılışında konuşan Akdağ, Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın başarıyla yürütüldüğü Türkiye’nin, tecrübelerini başka ülkelerle paylaştığını söyledi.
Sağlık hizmetinden ırk, dil, din ayrımı gözetilmeksizin herkesin hakkaniyet ilkeleri doğrultusunda yararlanmasının esas olduğunu ifade eden Akdağ, sağlığa yatırımın, insanlığa ve geleceğe yatırım olarak görülmesi gerektiğini bildirdi.
Sağlık hizmetinden yoksul ülkelerin de gerektiği gibi pay almasının önemine işaret eden Akdağ, bu konuda eşitsizliği giderme hedefi olması gerektiğini anlattı.
Afet ve acil durumlarında uluslararası yardımın zamanında ulaşması konusunda karşılaşılan zorluklara değinen Recep Akdağ, Dünya Sağlık Örgütü’nün koordinasyon sağlamasının yararlı olacağını ifade etti.
Sağlık Bakanı Akdağ, ”Sağlık diplomasinin aracı olmamalıdır. Tersine, diplomasi sağlıkla ilgili araçları yerine getirmelidir” görüşünü dile getirdi.
Sağlık diplomatları OLMAK İSTEYENLER!!!!!
Beş gün sürecek Küresel Sağlık Diplomasisi Yönetici Kursu’nda halk sağlığı, uluslararası ilişkiler, işletme, hukuk, ekonomi gibi alanlarda eğitimler verilecek. Eğitimlerle sağlık ve dış ilişkiler alanında çalışanlara, değişen küresel sağlık diplomasisine yön verme, küresel sağlık konularıyla uluslararası girişimlerin ve anlaşmaların müzakere edilmesinde ihtiyaç duyacakları becerilerin kazandırılması hedefleniyor.