Tüm Olaylar

Kral meyvesi ‘Liçi’yle kilolara veda

Liçi adını bir yere yazın. Çünkü uzun süre bu süper meyvenin adını duyacaksınız. Güney Amerika, Güneydoğu Asya ve Hindistan’ın doğusu ile Çin’in güneyindeki Hindiçin bölgesinde yetişen ‘Liçi’ tarih boyu kral meyvesi adıyla anıldı. Ülkemizde Mersin’de yetiştirilmeye başlanan tropik meyvenin, dışında pembe ile kırmızı arasında değişen renkte kabuk var. Meyvenin yenilebilir beyaz kısmı bu kabuğun altında. İlk tattığınızda tadını biraz üzüme benzeteceğiniz liçi meyvesi nefis aroması ile damakta unutulmaz bir lezzet bırakıyor.

200 gram liçi meyvesi 120 kaloridir. Yüksek oranda su içeren bu özel tropik meyve süper bir C vitamini ve potasyum kaynağıdır. Bunun dışında selenyum, kolin ve magnezyum içeriği yüksek olmasından dolayı metabolizma hızını arttırıcı etkisi olan özel bir meyvedir. İçerisinde zeytinyağının mucizesi oleik asit bulunur. Süper meyve liçi, bu sağlıklı yağ asidi çeşidini içerdiği için kalp hastaları için inanılmaz dengeli bir diyet olanağı yaratır. Liçi mucizesi bunlarla da sınırlı değil. Triptofan, lizin ve metiyonin gibi amino asitlerin de bulunması liçinin ayrıcalıklı meyve kategorisinde yer almasını sağlar.

Ödem ve fazla kilolara bire bir

Antidepresan etkili liçi aynı zamanda ödem atıcı özelliğe sahip. Bilinen en iyi A vitamini kaynaklarından yüzde 40 daha fazla beta karoten içerir. Metabolizmayı arttırıcı etkisi nedeniyle sindirimi de kolaylaştırır, bağırsak düzenler. Çok iyi bir lif kaynağı olan liçi kanda trigliserid denilen yağların düşürülmesinde çok etkindir. Çok sağlıklı karbonhidratları içeren liçi meyvesi sporcular için kasların yorgunluğunu sağlayan laktik asit birikimini engeller. Liçi içerdiği K vitamini sayesinde kanın pıhtılaşmasını önler ve kan akışını kolaylaştırır. Yapılan çalışmalarda liçi meyvesini düzenli yiyen kalp hastası Asyalılar’ın 1 yıl sonra kalp krizi görülme risklerinin yüzde 30 azaldığı rapor edilmiştir.

Liçi ile yapılan 2 önemli çalışma sonucunda kanserli hücrelerin de büyümesini önlediği keşfedilmiştir. Liçi meyvesi ateş ve boğaz enfeksiyonlarında da içerdiği yüksek C vitamini ve su sayesinde bir ilaç gibi davranıp tedavi edici etki gösterir. Liçi’nin taze meyvesi tüm dünyada, reçel, marmelat ve sos olarak yaygın bir şekilde kullanılır.

Kaynak:Selahattin DÖNMEZ/STAR G./14.5.2012

Paylaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir