İşçi Alacak ve Tazminatları

Taşeron işçilerin durumu:Kölelik gibi…

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, taşeron işçilerin durumuyla ilgili olarak  Çalışma saati 12, izin yok, örgütlenme yok, tazminat yok.  Kölelik gibi bir yaklaşım var, bunu Çalışma Bakanı olarak söylüyorum.  Bu konuyu gündemimize aldık. Taşeron olarak çalışanların hakları, çalışma saatlerinden izinlerine örgütlenmeye kadar neler yapılabileceği konusunda ben değil, biz karar vereceğiz. Düzenlemeye mutlaka kavuşturacağız” dedi. Bakan Çelik, Büyük Anadolu Otel’de düzenlenen Türk-İş 21. Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin en büyük işçi konfederasyonu Türk-İş’in genel kurulunda bazı tepkiler olduğunu belirterek, bu tepkilerin demokrasi açısından hoş karşılanması gerektiğini söyledi.

Meselelerin konuşulması gerektiğini, hesap sorulması ve hesap verilmesi gerektiğini belirten Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Biz bunlardan kaçmıyoruz ama ‘biz öyle bir ortam oluştururuz ki çekin gidin’ derseniz bu Türk-İş gibi 1952’den bugüne Türk emek hareketinin en büyük şemsiyesine yakışmaz diye düşünüyorum. Çalışma Bakanlığı, bakanın da siyasi iktidarın da bakanlığı değil, ortakların bakanlığı. Kapımız sonuna kadar açıktır tepki gösterecek arkadaş gelip Çalışma Bakanı’nın odasında tepki gösterebilir. Bunu açıkça size taahhüt ediyorum. Buyurun gelin, sizi dinlemeye hazırım. Açık çek veriyorum gelin tartışalım. 

Çalışma Bakanı nereden yana olur, emekten yana olur. Birçoğumuz işçi, çiftçi çocuğuyuz. Ben bir inşaat ustasının çocuğuyum. Birbirimizi çok kolay anlayacağımıza inanıyorum endişeniz olmasın en çok tepki gösteren kardeşime daha da yakın olduğumu bilmenizi istiyorum.”

-”74 milyonun yasası olacak düzenlemeleri ‘ben merkezli’ yapamazsınız”-

Bakan Çelik, hak arama mücadelesinin insanlık tarihi kadar eski olduğuna işaret ederek, bu mücadele neticesinde çalışanların önemli kazanımlar elde ettiğini söyledi. Kazanma hırsının emek ve sermaye çatışmasını doğurduğunu anlatan Çelik, bugün ise emek olmadan sermayenin olamayacağını herkesin bildiğini dile getirdi.

Bugüne kadar herkese eşit mesafede olduklarını kaydeden Bakan Çelik, bunun aksi bir delil bulunamayacağını ifade etti. Kayıt dışılığın ancak örgütlü toplumla önlenebileceğini vurgulayan Çelik, bunun için sendikalı işçi sayısı belirlenirken SGK verilerinin esas alınacağını söyledi.

9 yıllık AK Parti iktidarında İş Kanunu’ndan istihdam paketine varıncaya kadar çok önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan Bakan Çelik, tüm çalışmalarda yüzde yüz mutabakat sağlanmasının mümkün olmadığını kaydetti. Çelik, ”74 milyonun yasası olacak düzenlemeleri ben merkezli yapamazsınız. Onun için saatlerce toplanıyoruz” dedi.

Son dönemde sendikalara ilişkin mevzuatları ele aldıklarını ve sosyal taraflarla çok sayıda görüşmeler yaptıklarını belirten Çelik, 2821 ve 2822 sayılı yasaları yeniden ele alarak tek bir yasada topladıklarını bildirdi. Düzenlemenin Bakanlar Kurulunda olduğunu hatırlatan Çelik, düzenlemenin yakın zamanda TBMM’ye gönderilmesinin planlandığını ifade etti.

Çelik, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’nda değişiklik yapılmasını içeren taslağın da Bakanlar Kurulunda olduğunu belirterek, düzenlemenin 15 Ocak’a kadar yasalaşmasının planlandığını bildirdi.

Müstakil bir iş sağlığı ve güvenliği yasası hazırlayarak Bakanlar Kuruluna gönderdiklerine işaret eden Çelik, ”Emeklilerin intibak yasasını da tamamladık, bu hafta Bakanlar Kuruluna gönderiyoruz” diye konuştu.

-Taşeron işçiler-

Çalışma hayatına ilişkin konulardan birinin de taşeron işçiler olduğuna dikkati çeken Bakan Çelik, taşeronluğun bugünün konusu olmadığını, 1936’dan beri mevzuatta bulunduğunu hatırlattı. Çelik, ”Çalışma saati 12, izin yok, örgütlenme yok, tazminat yok. Kölelik gibi bir yaklaşım var, bunu Çalışma Bakanı olarak söylüyorum. Bu konuyu gündemimize aldık. Taşeron olarak çalışanların hakları, çalışma saatlerinden izinlerine örgütlenmeye kadar neler yapılabileceği konusunda ben değil, biz karar vereceğiz. Düzenlemeye mutlaka kavuşturacağız” dedi.

-Kıdem tazminatı-

Bakan Çelik, kıdem tazminatı fonu tanımının yasada bulunduğuna da işaret ederek, şöyle konuştu:

”Şu anki kıdem tazminatından yararlanan işçi sayısı ne kadar, alt işverende çalışıp mahrum olan işçi sayısı ne kadar? Kıdem tazminatını alamayan işçilerimize nasıl teşmil ederiz onu düşünüyoruz. Kıdem tazminatını kaldıran yok ki. 426 bin kamuda, 400 bin özel sektörde çalışan taşeron var.

Neden bir işçi 1 yıl çalışıp tazminat alıyor da 1 ay çalışınca alamıyor. Peki sayın bakan senin kafanda bununla ilgili oluşmuş bir yol haritası var mı? Bu yol haritasını sosyal taraflarla ortaya koyacağım o zaman açıklama imkanım olabilir.”

Paylaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir