Güncel Yargı Kararları,Bilirkişi Rapor Örnekleri,Örnek İtiraz ve Dava Dilekçeleri, İş Sözleşmeleri, Form ve Belge Örnekleri
İnsan Kaynakları-Personel Departmanı/ İşveren-İşçiler/ Sendikalar/ Sınava Hazırlanlar/ Avukat-Hukukçu/ Muhasebe-SMM-YMM/ Bilirkişi/ Öğrenci-stajyer/ Akademisyen/ tüm işçi çalıştıranlar ile diğer tüm ilgililer için
TÜM İŞYERLERİ İÇİN
UYGULAMALI
(İhtilafların Çözümüyle Birlikte)
İŞ KANUNU
EL KİTABI
Gözden Geçirilmiş ve Güncellenmiş 4.BASKI
İş Kanunun uygulandığı tüm işyeri sahipleri-işverenleri-alt işverenleri ve çalışanlarının iş kanunundan doğan tüm hak ve yükümlülükleri ile yaptırımları özelikli Yargıtay (ve Yargıtay Hukuk Genel Kurulu) kararları ve örnek bilirkişi raporları çerçevesinde; işyerinin kurulması, iş sözleşmelerinin düzenlenmesi,izin uygulamları, ücretlendirme-fazla mesasi ve çalışanların işe alınmasından, işten ayrılmasına kadar hatta Yargıtay aşamasına kadar yapılan ve yapılacak tüm iş kanunu işlemleri uygulamalı olarak form-dilekçe örnekleri ve bilirkişi raporlarıyla birlikte herkesin anlayacağı bir sistematik dizayn içersinde bu rehber eserde açıklanmıştır. Kitabın en önemli özeliklerinden biri de Borçlar Kanununun işverenleri ve çalışanları ilgilendiren uygulamalarına yer verilmesidir. Keza Türk Borçlar Kanununda düzenlenen özelikle “İBRA” (İbraname) müessesesi ile hizmet sözleşmelerine ilişkin hükümler tüm işveren ve çalışanlar için son derece büyük önem arz etmektedir.
İş sözleşmesinin sona ermesi, geçerli ibraname düzenlenmesi, İş Kanunundan doğan uyuşmazlıkların Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Mahkemelerde çözümü ile Yargıtayın uyuşmazlıklara ilişkin çözümleri bu eserde ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Eserin diğer bir özelliği de İş Kanunu açısından uygulamada işveren ve çalışanlar bakımından önem addeden bazı ödemelerin vergi karşısındaki durumunun belirlenmesi bağlamında özelikli bazı özelgelere yer verilmesi ayrıca “Asgari geçim indirimi”nin uygulamalı-örnekli-form ve belge örneklerine yer verilerek açıklanması teşkil etmektedir.
Bu Kitapta;
- İşverenlik Uygulamaları ile ihtilaflar ve çözüm yolları
- İş Sözleşmelerinin Düzenlenmesi
- Yeni Borçlar Kanununa Göre Hizmet Sözleşmeleri Ve Bu Sözleşmelerden Doğan Hak Ve Yükümlülükler
- İş Sözleşmelerinin Sona Ermesi Halinde Yapılacak İşlemler ve Düzenlenecek belgeler
- Ücretlendirme Uygulamaları- Asgari geçim indirim-ücret pusulası ve ücret bordrosu işlemleri
- Fazla Çalışma Uygulamaları
- İzin Ve Tatil Uygulamaları
- Çalışma Sürelerinin Düzenlenmesi
- İş Kanununda Öngörülen Çalıştırma Yasakları
- İş Sağlığı Ve Güvenliği-Ağır ve tehlikeli işlerde yapılacak işlemler, Çocuk-genç ve Kadın İşçi çalıştırılması esasları
- Denetim Ve İdari Para Cezaları uygulamaları
- Kıdem Tazminatı Uygulaması,Hesaplanması, ihtilafları ve çözüm yolları
- İhbar Ve Kötüniyet Uygulaması, ihtilafları ve çözüm yolları
- İş sözleşmesinin sona ermesi
- İşe iade uygulamaları,
- Geçerli ve usulüne uygun İbraname Düzenleme
- Bilirkişi raporları
- Çalışanların İş Kanunundan doğan ihtilaflarına ilişkin örnek dilekçeler ve başvuru yolları ile
- Diğer İş Kanunu uygulamaları ile İş Kanunu İhtilaflarının Çözümü Ve Dava Yolları… yer verilmiştir.
25 yılı aşkın ÇSGB/SGK’nın BAŞMÜFETTİŞİ,
- Elliyi (50’yi) Aşkın kitap yazarı olarak,
- Yıllarca süren birçok ulusal gazete yazarı, TV’lerde uzman olarak,
- İş ve Sosyal güvenlikle ilgili STK kurucusu ve başkanı olarak,
- En saygın 50’den fazla dergide 800’den fazla makale yazarı olarak,
- Bir çok üniversite, akademik ortamda, oturum başkanı, konuşmacı, bilimsel tebliğ sunucusu olarak,
İşverenlerin İş Kanunu ilgili çok basit bilgi eksikliğinden dolayı idari para cezaları, tazminatlar ve faiz gibi müeyyidelerle karşılaştıklarına mütali oldum.
Aynı şekilde çalışanların da İş Kanunundan doğan haklarından yeterince yararlanmadıklarını, hak ve yükümlülükleri konusunda gerekli bilince sahip olmadıklarına, özelikle çok basit önlemleri almaları halinde İş Kanunundan doğan ücret ve tazminat haklarına kavuşmaları mümkün iken gerekli bilgiye sahip olmadıklarına İş Kanununda kendilerine tanınan bir çok hakların farkında olmadıklarını müşahede ettim.
1989 yılından beri üniversite- yüksek lisans ve doktora özel öğrenciliği dahil tüm eğitimimin yoğun şekilde İş Hukuku ve sosyal güvenlikle alanında olan “İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK UZMANI” olarak hiçbir maddi kaygı duymadan, başta gelen görevimin eğitim ve rehberlik olduğu (İnsanların En Hayırlısı İnsanlara Hizmet Edendir.) anlayışından hareketle bu eser kaleme alınmıştır.
Bu kitapla anlaşılması en zor alanlardan olan 4857 s. İş Kanunu uygulamalarının işveren ve çalışanlara en basit ve en kolay anlaşılacak şekilde aktarılmaya gayret edilmiştir.
Eserin en önemli özelliği uygulamalı –örnekli ve pratik bir rehber anlayışıyla hazırlanması ayrıca güncel ve önemli yargı kararları ile donatılmasıdır. Başka bir özeliği ise hak arama yollarına ilişkin gerekli dilekçe ve diğer form ve belge örneklere yer verilmesidir.
Kitabın bütün ilgililere yararlı olması dileğiyle…