Çalışan

Bu Üniversite mezunları işsizlikte rekor kırdı

İŞSİZLİK GİTTİKÇE ARTIYOR

TÜİK’in 15 Kasım 2017 tarihli verilerine göre; Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2017 yılı Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 89 bin kişi azalarak 3 milyon 404 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 0,7 puanlık azalış ile %10,6 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 0,9 puanlık azalış ile %12,8 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 0,7 puanlık artış ile %20,6 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 0,7 puanlık azalış ile %10,8 olarak gerçekleşti.

İstihdam oranı %48 oldu

İstihdam edilenlerin sayısı 2017 yılı Ağustos döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 355 bin kişi artarak 28 milyon 828 bin kişi, istihdam oranı ise 1,3 puanlık artış ile %48 oldu.

Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 193 bin, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 1 milyon 163 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin %20,7’si tarım, %18,9’u sanayi, %7,9’u inşaat, %52,6’sı ise hizmetler sektöründe yer aldı. Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 0,3 puan, sanayi sektörünün payı 0,2 puan azalırken, inşaat sektörünün payı 0,5 puan arttı, hizmet sektörünün payı ise değişim göstermedi.
İşgücüne katılma oranı %53,7 olarak gerçekleşti

İşgücü 2017 yılı Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 266 bin kişi artarak 32 milyon 233 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 1,1 puan artarak %53,7 olarak gerçekleşti. Aynı dönemler için yapılan kıyaslamalara göre; erkeklerde işgücüne katılma oranı 0,9 puanlık artışla %73,5, kadınlarda ise 1,2 puanlık artışla %34,3 olarak gerçekleşti.

İşgücü piyasası ile Eğitim sistemi ilişkisi ile en çok hangi bölümleri bitirenler işsiz kalmakta

İşgücü piyasasının eğitim sistemine nasıl baktığına hep birlikte göz atalım. Aşağıda yer alan tabloyu işgücü piyasası ile eğitim sisteminin birlikte çektirdiği bir fotoğraf olarak görebiliriz.

Bu tabloda sütunlar kişi sayısını, çizgiler ise oranları ifade etmektedir. Tabloya baktığımızda işgücü piyasamızın büyük oranda ilkokul mezunu bireylerden oluştuğunu ifade edebiliriz. Eğitim seviyesi arttıkça işgücüne katılma oranı ve istihdam oranının arttığını rahatlıkla görebiliyoruz. Yani işgücü piyasasına girmede ve istihdam edilmede eğitimin önemli bir etken olduğunu söyleyebiliriz.

İşsizlik oranlarına baktığımızda ise okuma yazma bilmeyen bireyler haricindeki eğitim seviyelerine sahip bireylerde işsizlik oranının birbirine yakın seviyelerde izlediğini gözlemleyebiliriz.

Okuma yazma bilmeyen bireylerdeki düşük işsizlik oranını, bu eğitim seviyesindeki bireylerde düşük işgücüne katılım olması ile açıklayabiliriz.

Bu arada eğitim seviyesi arttıkça katma değer seviyesi yüksek işlerde çalışma eğiliminin yükseldiğini ifade etmemizde fayda vardır. Yani, piyasadaki işler, eğitim seviyesi arttıkça rutin el becerileri gerektiren mesleklerden bilişsel beceriler gerektiren mesleklere doğru geçiş yapmaktadır.

Eğitim seviyesinin işgücü piyasası açından ne ifade ettiğini genel olarak belirtmeye çalıştık ve eğitim seviyelerine göre bireylerin işgücü piyasasındaki yerini gözlemledik.

Peki, bu durum mezun olunan tüm alanlarda aynı şekilde mi gerçekleşmektedir?

EN ÇOK HANGİ BÖLÜMLERİ BİTİRENLER İŞSİZ KALMAKTA:

iş sağlıkçılar, sanatçı ve gazeteciler ilk sıralarda

TÜİK 2016 yılı İşgücü İstatistiklerinden elde edilen aşağıdaki tabloya baktığımızda mezun olunan alanlar ile işgücü piyasası göstergeleri arasında büyük farklılıklar olduğu görülmektedir. İşsizlik oranı en yüksek 5 alan kırmızı renk ile işgücüne katılma oranı en yüksek 5 alan yeşil renk ile istihdam oranı en yüksek 5 alan ise sarı renk ile gösterilmektedir. İşsizlik oranı en yüksek alan Refah (Sosyal Hizmetler) iken istihdam oranı en yüksek alan olarak Veterinerlik gerçekleşmiştir. Ayrıca, mezun olunan alanlar açısından işgücüne katılma oranları ile istihdam oranları arasındaki uyum göze çarpmaktadır.

 

KAYNAKÇA:

TÜİK :  15 Kasım 2017/  Sayı: 24633 BÜLTENİ

İŞKUR: http://www.iskur.gov.tr

İsa KARAKAŞ

Sosyal Güvenlik ve İş Hukuku BAŞUZMANI

ÇSGB/SGK BAŞMÜFETTİŞİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Der. GENEL BAŞKANI

İş-Sosyal Güvenlik-İş Sağ.Güvenliği. Adli ve Ceza Bilirkişisi

A Sınıfı İş Güvenliği UZMANI

Gazeteci/ Yazar (50’yi aşkın kitabı bulunmaktadır)

www.isakarakas.com/

Akıllara ve ceplere hitap eden açılımlar gerekiyor. Yetkili ve etkili olanların her şeyi bir akıla devretmek değil, bin akıldan süzgeç ile bir sonuc cikarmaliki türkiyemiz hamle yapabilsin.
Paylaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir