İTO Haber – [Köşe Yazısı] İsa Karakaş: “Gelir testi için son fırsat 30 Eylül”: SGK, sosyal güvenliği olmayan ve bugüne kadar gelir testi yaptırmadığı için borcu bulunanlara birtakım kolaylıklar sunuyor. Gelir testi yaptırmak için 30 Eylül 2015’e kadar fırsat var. Bu tarihi kaçırana her ay 306 TL prim ile gecikme zammı ve cezası uygulanacak. Genel sağlık sigortası prim yapılandırması için son tarih ise 2 Kasım 2015.
Sosyal güvenliği olmayan herkesin 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren gelir testi yaptırması zorunluluk kapsamına alındı. Gelir testi kapsamında bulunanlar bu testi yaptırmadıkları takdirde en yüksek oranda (306 TL) genel sağlık sigortası primi ödemek zorunda. Ayrıca her ay için tahakkuk edecek prime ilave olarak gecikme zammı ve cezasıyla karşı karşıya kalıyor. Diğer yandan söz konusu prim borçları nedeniyle genel sağlık sigortası sağlık yardımlarından da faydalanamıyorlar.
AYNI HANEDE YAŞAYANLAR
Zorunlu sigortalılığı bulunanlar (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) ve isteğe bağlı sigortaya devam edenler ile bakmakla yükümlü oldukları kişilerin gelir testi yaptırmalarına gerek bulunmuyor.
Gelir tespitinde aile olarak, aynı hane içinde yaşayan MERNİS kayıtlarında yer alan eş, yaşlarına bakılmaksızın evli olmayan çocuk ve genel sağlık sigortalısı olarak tescil edilecek kişinin ana ve babası esas alınıyor. Aynı hanede yaşamayan ve öğrenim nedeniyle başka bir hanede yaşayan evli olmayan çocuklardan 25 yaşını doldurmayanlar gelir tespitinde aile içinde değerlendiriliyor.
Aynı hanede yaşayan aile bireylerinden genel sağlık sigortalısı ya da bakmakla yükümlü olunan kişiler de gelir tespiti işleminde dikkate alınıyor. Bu kişiler hakkında gelir testi sonuçlandığı tarihe göre herhangi bir işlem yapılmıyor.
Genel sağlık sigortalısı olarak tescil edilecek kişinin kanuni temsilcisinin eş, evli olmayan çocuk, ana ve baba dışında bir kişi olması halinde bu kişi gelir tespiti işleminde dikkate alınmıyor.
DÜŞÜK GELİRLİLER MUAF
Gelir testi sonucunda ödenecek SGK primleri geçerli asgari ücrete ve gelir durumuna göre değişiyor. Buna göre yapılacak test sonucu geliri 425 TL’nin altında olanlar hiç prim ve borç ödemeden genel sağlık sigortası sağlık yardımlarından faydalanacak. Bu rakamdan daha fazla geliri olanların ise 1 Temmuz 2015 ila 31 Aralık 2015 tarihleri arasında ödeyecekleri genel sağlık sigortası aylık prim tutarları şöyle olacak:
Aylık geliri, asgari ücretin üçte birinden asgari ücrete kadar olduğu tespit edilenler için 50.94 TL Aylık geliri, asgari ücretten asgari ücretin iki katına kadar olduğu tespit edilenler için 152.82TLAylık geliri, asgari ücretin iki katından fazla olduğu tespit edilenler için 306 TL’dir.
30 EYLÜL’E KADAR BAŞVURUN
Gelir testi kapsamında bulunup da bugüne kadar test yaptırmadığı için yüklü miktarda borcu bulunanlar ile test yaptırmış olmakla birlikte borcunu ödemeyenler için de SGK kolaylıklar sunuyor. Bu imkanlardan faydalanmak, belirli bir süre ile sınırlı tutuluyor. Herhangi bir sosyal güvencesi olmayanlardan gelir testi yaptırmayanlar için son fırsat 30 Eylül 2015. Bu tarihi kaçırana her ay 306 TL prim ile gecikme zammı ve cezası uygulanacak. Genel sağlık sigortası prim yapılandırması için son tarih ise 2 Kasım 2015. Bu nedenle genel sağlık sigortası primi alacakları yönünden en geç bu tarihe kadar SGK’ya başvuruda bulunulması gerekir. Genel sağlık sigortası prim alacakları için SGK’nın matbu başvuru formu doldurulmak suretiyle elden veya posta yoluyla ikametgâhının bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvurulabilir.
ÖDEMELERE TAKSİT SEÇENEĞİ
Genel sağlık sigortasından kaynaklanan alacak aslının tamamının 30 Kasım 2015 tarihine kadar ödenmesi halinde bu alacaklar için herhangi bir faiz alınmıyor. Ödemeler için peşin ve taksit seçenekleri de bulunuyor. Peşin ödeme yolunu tercih etmiş olan borçlular, yeniden yapılandırılmış borcun tamamını ilk taksit ödeme süresi içinde ödeyememeleri halinde, bir takvim yılı içinde ikiden fazla taksit ihlali meydana gelmeden önce taksitli ödeme için talepte bulunabilir. Bu borçlular, cari ay primleri yönünden çok zor durum hali olmaksızın ikiden fazla ödeme yükümlülüğünün ihlal edilmemiş olması kaydıyla, peşin ödeme başvurularını 6, 9, 12 veya 18 eşit takside çevirebilir.
KAYNAK: İsa KARAKAŞ/İTO Gazetesi/07.09.2015