İş Kanunu İşlemleri İşçi Alacak ve Tazminatları

Restoran ve yemek sektöründe yapılan teftişler ve sonuçları çalışanların ve devletin yüzünü güldürdü

İş Teftiş Kurulu Başkanlığı’nca önleyici teftiş yaklaşımı esas alınarak gerek işin yürütümü gerekse iş sağlığı ve güvenliği yönünden, klasik teftiş anlayışı dışına çıkılmak ve kaynakları etkin ve verimli kullanmak suretiyle; ilgili tüm sosyal tarafları kapsayan, eğitim, iletişim ve bilgilendirmeye ağırlık veren, çözüm odaklı “Risk Esaslı”, İşkolu/Sektör Esaslı” veya “Alan Esaslı” programlı teftişler yapmaktadır.

Bu bağlamda 2014 yılı denetim faaliyetleri kapsamında;

Restoran ve Hazır Yemek İmalatı Yapan İşyerlerinde Çalışanların Çalışma Koşullarının İyileştirilmesi Programlı Teftişi, Adana, Ankara, Antalya, Gaziantep, İzmir, Kocaeli, Trabzon illerinde gerçekleştirilmiş olup bu programlı teftişlerde toplam 15 müfettiş görevlendirilmiştir. Programlı teftiş kapsamında, toplam 320 işyerinden gelen 647 işveren/işveren vekiline Yiyecek ve İçecek Sektöründeki Riskler ve İş Mevzuatı aktarımı konulu (Antalya, Adana Gaziantep ve İzmir illerinde) toplam 17 saat eğitim verilmiştir.
Bu programlı teftişler kapsamında; 7 ilde işyerinde 244 işyerinde denetim yapılmıştır. Ayrıca çeşitli kanallarla ilgili Grup Başkanlığına intikal eden 31 şikayet ve ihbar dilekçesi teftiş sırasında değerlendirilmiştir. Teftişi yapılan işyerlerinde toplam 7.938 işçiye ulaşılmıştır. Bunların %73’ü erkek, %27’si kadın işçidir. İşverenlere, 3.835 işçinin iş sözleşmelerinden ve tabi oldukları mevzuat hükümlerinden kaynaklanan alacaklarına ilişkin olarak toplam 8.264.856,00 TL/Brüt ödeme yaptırılmıştır. Bu teftişler sonucunda kamuya yapılan ödeme tutarı ise toplam 4.256.445,00 TL (1.206.448,00TL vergi, 3.049.997,00 TL prim)’dir. Yapılan denetimler sonucunda mevzuata aykırılıkların tespit edildiği 107 işyerine 1.211.973,00 TL idari para cezası uygulanması istenmiştir.

İsa KARAKAŞ/ SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU BAŞUZMANI

(c)www.isakarakas.com

Paylaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir