Genel Sağlık Sigortası

SGK GSS borcundan kurtulmanın PÜF noktaları

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Der. Genel Başkanı, ÇSGB/SGK BAŞMÜFETTİŞİ/ SOSYAL GÜVENLİK VE EMEKLİLİK BAŞUZMANI İSA KARAKAŞ DİYOR Kİ:  “Namazın Kazası Olur Ama Fırsatın Kazası Olmaz”…   ZORUNLU SSK, BAĞ-KUR, İsteğe Bağlı Sigorta, tarım sigorta  ya da Emekli Sandığı sigortası olmayanların tamamını ilgilendiren genel sağlık sigortası kapsamındakiler DİKKAT!

Genel sağlık sigortası kapsamına 01.01.2012 tarihi itibarıyla yukarıda belirtilen zorunlu sigortalılar ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler dışında kalan 9 Milyonu aşkın Yeşil kartlı, 1 Milyon 700 Bini aşkın işsiz-çalışmayan, okulu bitiren 18 yaşından büyük çocuklar ile diğer kişiler bulunmaktadır. Halen gelir testi yapmamış ya da yapmış olmakla birlikte borcu bulunan milyonlarca vatandaş ile SGK’nın alacağı milyarlarca TL bulunmaktadır. Bu kapsamdakiler için bu püf nokltaları hayati öneme sahip bulunmaktadır.

  • Gelir testi yaptırmamış olanlar bu test için en geç  30/9/2015 tarihi mesai bitimine kadar) yerleşim yerinin   bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gelir testi   için başvurmaları gerekir. Aksi takdirde tren kaçacak. 
  • Belirtilen süreye kadar gelir testi yapanların bu durumunda genel sağlık sigorta tescilleri, gelir testi   sonucuna göre tescil başlangıç tarihinden itibaren güncellenecek ve   belirlenen gelir seviyesine göre primleri tahakkuk ettirilecektir.
  • GSS Primlerinin yapılandırılması için  En geç 02/11/2015 tarihine kadar sigortalı dosyalarının bulunduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne/Sosyal Güvenlik Merkezine elden verilecek veya posta kanalıyla gönderilecektir.
  •  Başvuruların; taahhütlü, iadeli taahhütlü ya da APS olarak posta yolu ile yapılması halinde başvuru formunun postaya verildiği tarih Kuruma verildiği tarih olarak kabul edilecektir. Buna karşın, adi posta yolunun tercih edilmiş olması halinde, başvuru formunun Kurum evrak kayıtlarına giriş tarihi Kuruma verildiği tarih olarak kabul edilecektir.
  • Yapılandırılan borçlar için peşin veya taksitle ödeme seçeneklerinden biri tercih edilecektir.
  •  Peşin ödeme seçeneğinin tercih edilmesi halinde, kapsama giren borçların tamamının en geç 30/11/2015 tarihine kadar ödenmelidir.
  • Taksitle ödeme seçeneğinin tercih edilmesi halinde, yeniden yapılandırmaya esas toplam borç tutarına, 6 eşit taksit için % 5, 9 eşit taksit için % 7, 12 eşit taksit için %10, 18 eşit taksit için %15 taksitlendirme farkı ilave edilecek olup, ilk taksit ödeme süresi 30/11/2015 tarihinde sona erecektir.
  •   Yapılandırılan borçlar için 18 eşit taksite kadar, taksitlendirme talebinde bulunulabilecektir.
  •  Taksitle ödeme yolunun tercih edilmesi halinde, taksitler ikişer aylık dönemler itibariyle ödenecektir.
  •  Başvuru formunda borcun ne şekilde ödeneceğinin belirtilmemiş olması halinde, borcun seçilebilecek azami taksit süresi içinde ödenmek istenildiği kabul edilecektir.
  •  Peşin ödeme yolu tercih edilmiş olmasına rağmen 31/03/2016 tarihine kadar başvuruda bulunulması halinde peşin ödeme başvuruları, talep edilecek taksit sayısına göre taksitlendirilecektir.
  •   Başvuru sırasında hesaplanan borcun taksitler halinde ödeneceğinin beyan edilmesine rağmen kapsama giren borcun tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde peşin olarak ödenmesi durumunda peşin ödeme hükümleri uygulanacak olup tercih edilen taksit süresinden daha kısa taksit süresi içinde ödenecek olması halinde ise ödemesi yapılan taksite en yakın vade üzerinden yapılandırma borcu hesaplanacaktır.
  •  Ödenmeyen taksitlerin en son taksitlendirme süresini izleyen ayın sonuna kadar 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen gecikme zammı ile birlikte ödenmemesi halinde kalan taksitlerin ödeme hakkı kaybedilir.
  •  Taksit ödeme süresi içinde tahakkuk edecek genel sağlık sigortası primlerinin çok zor durum hali olmaksızın bir takvim yılında ikiden fazla süresi içinde ödenmemesi ya da eksik ödenmesi durumunda yapılandırılan borçlara ilişkin kalan taksitlerin ödeme hakkı kaybedilir.

 

  • (C)Çalışma ve Sosyal Güvenlik Der. Genel Başkanı, ÇSGB/SGK BAŞMÜFETTİŞİ/ SOSYAL GÜVENLİK VE EMEKLİLİK BAŞUZMANI İSA KARAKAŞ
Paylaşabilirsiniz

4 thoughts on “SGK GSS borcundan kurtulmanın PÜF noktaları

  1. Merhaba, size konu ile ilgili bir sorum olacaktı, yanıtlarsanız memnun olurum. Oğlum 20 yaşında üniversite öğrencisi, aynı zamanda kurumsal bir şirkette parttime çalışıyor. Oğlum için tahakkuk ettirilen GSS prim borcunu öğrenciliği nedeniyle sildiremiyor. İşyeri işe girişini kod 7 ile bildirmemiş. Prim ödeme yükümlülüğü olup olmadığı hakkında bilgi verebilir misiniz?Teşekkürler,iyi çalışmalar,

  2. Merhabalar,

    İşsiz olduğum dönem (gelirim yok, tek yaşıyordum) için 700 liralık GSS prim borcu çıkarılmış. Tarafıma ne borç ne de gelir testi yaptırmam gerektiği tebliğ edilmedi. Gelir testini işe başladıktan sonra yaptırdığım için herhangi bir şekilde borcumun silinemeyeceği söylendi. Gelir testi sonucu G3 çıktı, herhangi bir şekilde geçmişe yönelik düzeltme yaptırmak mümkün değil midir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir