SGK İşveren Rehberi

Torba Kanunla SGK ihtilaflarına ilişkin nasıl bir düzenleme yapıldı?

İSA KARAKAŞ YAZDI: Torba Kanunla SGK ihtilaflarına ilişkin nasıl bir düzenleme yapıldı? 

İSA KARAKAŞ  AÇIKLIYOR:  Çalışma yaşamında işverenlerin başta idari para cezaları, prim, teşvik, iş kolu kodu, eksik gün bildirimi, istirahat raporlarının gönderilmesi, iş kazası-meslek hastalığı,  işyeri kayıt ve belgelerinin tanzimi, bildirge ve belgelerin düzenlenmesi   ile diğer işveren işlemlerinde ihtilafların doğması söz konusu olmaktadır.

Diğer yandan sigortalıların da gelir, ödenek, emeklilik, hizmet borçlanması, genel sağlık sigortası ve hizmetlerinin tespiti ile diğer hak ve yükümlülüklerinde zaman zaman ihtilaflar ortaya çıkmaktadır. Bu durumlarda işveren ve sigortalıların Kuruma doğrudan doğruya itiraz etmeleri ve/veya mahkeme yoluna başvurma hakları bulunmaktadır.

Uygulamada işveren ve sigortalıların Kuruma itiraz yoluna başvurmadan doğrudan doğruya mahkeme yoluna gitmeleri de sözkonusu olmaktadır.  Bu hususta             11/09/2014 tarihinde yayımlanan Torba (6552 sayılı) Kanunla    İş Mahkemeleri Kanununda değişiklik yapıldı.   Buna göre; SGK uygulama ve işlemlerinden  kaynaklanan uyuşmazlıklarda, sigortasız geçen (hizmet akdine tabi) çalışmaları nedeniyle zorunlu sigortalılık sürelerinin tespiti talepleri hariç olmak üzere, dava açılmadan önce Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat edilmesi zorunlu hale getirildi. SGK, yapılacak itirazlara 60 gün içinde cevap vermez ise itiraz  ret edilmiş sayılacaktır.

Yapılan değişiklikle birlikte SGK’ya karşı dava açılabilmesi için taleplerin reddedilmesi veya reddedilmiş sayılması gerekecektir. Kuruma başvuruda geçirilecek süre zamanaşımı ve hak düşürücü sürelerin hesaplanmasında dikkate alınmayacaktır.

 

Hizmet akdine tabi çalışmaları nedeniyle zorunlu sigortalılık sürelerinin tespiti talebi ile işveren aleyhine açılan davalardan önce Kuruma itiraz şartı bulunmamaktadır. Ancak bu davaların ilgili mahkeme tarafından Kuruma resen ihbar edilmesi gerekmektedir. İhbar üzerine davaya davalı yanında ferî müdahil olarak katılan Kurum, yanında katıldığı taraf başvurmasa dâhi kanun yoluna başvurabilecek. Kurum, yargılama sonucu verilecek kararı kesinleştikten sonra uygulamakla yükümlü olacaktır.

KAYNAK:İsa KARAKAŞ/ÇSGB SGK Başmüfettişi/ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Der. Genel Başkanı/A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı/  Sosyal Güvenlik ve İş Hukuku Uzmanı/Gazeteci/ Yazar (50’yi aşkın kitabı bulunmaktadır ) www.isakarakas.com/ İTO GAZETESİ EYLÜL 2014

 

Paylaşabilirsiniz

One thought on “Torba Kanunla SGK ihtilaflarına ilişkin nasıl bir düzenleme yapıldı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir