SGK Emeklilik

Bağ-Kurlular ERKEN Emekli olabilir, bu püf noktayı kaçırmayın

ÇSGB/SGK Başmüfettişi/Sosyal Güvenlik ve İş Hukuku Uzmanı İsa KARAKAŞ ilk defa açıklıyor: BAĞKUR’luların sadece 1/10/2014 tarihinden sonraki prim borçlarını yapılandırabileceği önceki hizmetlerinin yandığı ve bu hizmetlerle hizmet kazanılmayacağı benzeri  yazılar, maalesef bilgi kirliliğine yol açmaya devam ediyor. Bu yanlış bilgilerin aksine  BAĞKURLULAR (2926 sayılı Kanuna tabi olanlar dahil) 30/4/2008 tarihinden önce silinmiş olan Bağ-Kurluluklarına ait primlerini Torba Kanunla ödeyerek hizmet kazanabileceklerdir. Sosyal güvenlik  lugatıyla “İHYA” edebilirler. Böylece daha eski tarihli hizmetleri, yeniden kazanarak erken emekli olmak mümkündür.

YASAL DAYANAK:

6552 S. KANUN Geçici 60/5. fıkrasında; “Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan 2/9/1971 tarihli ve 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu mülga hükümlerine ve mülga 17/10/1983 tarihli ve 2926 sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanununa göre tescilleri yapıldığı halde prim borçları nedeniyle daha önceki ilgili kanunları uyarınca sigortalılık süreleri durdurulmuş olanlardan bu maddenin yayımlandığı tarih itibarıyla ihya edilmemiş olanların kendileri veya hak sahipleri, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ay başından itibaren üç ay içerisinde Kuruma müracaat ederek, durdurulan sigortalılık süreleri için ödeyecekleri prim tutarının, sigortalılık süreleri durdurulmamış gibi değerlendirilerek bu madde kapsamında hükümlerine göre hesaplanmasını talep edebilirler. Hesaplanan borcun tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde durdurulan süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilir. Hesaplanan borcun tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmemesi halinde ihya lemi geçerli sayılmaz ve bu madde kapsamında ödenmiş olan tutarlar ilgilinin bu madde kapsamı haricinde başkaca prim borcunun bulunmaması kaydıyla faizsiz olarak iade edilir.”  yer alan bu hüküm yasal dayanaktır.

SOSYAL GÜVENLİK REFORMUYLA HİZMETİ DURDURULANLAR

5510 s. Kanunun geçici 17 nci maddesine istinaden hazırlanan ve14/1/2009 tarihli ve 27110 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5510 sayılı Kanun GereğinceKendi Adına ve Bağımsız Çalışanlardan 5 yılı Aşan Süreye İlişkin Prim Borcu Bulunanlar İçinYapılacak İşlemler Hakkında Tebliğ uyarınca, 1479 ve 2926 sayılı Kanunlara göre tescilleriyapıldığı halde 30/4/2008 tarihi itibarıyla beş yılı aşan süreye ilişkin prim borcu bulunansigortalılarla bunların hak sahiplerinin, bu sürelere ilişkin prim borçlarını en geç 3/8/2009 tarihinekadar ödememeleri halinde, bu sürelerin sigortalılık süresinden sayılmayacağı öngörülmüştür.

Sigortalılık süresi durdurulmuş olanların bu sürelere ilişkin prim borçları için SGK’ya  başvuruda bulunmaları ve durdurulmuş sürelere ilişkin geçici 60.maddeye göre hesaplanan tutarları en geç 02/02/2015 tarihine kadarödemeleri halinde, bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilecektir.

ÖRNEK: 15/3/2000 tarihinde tescilini yaptırdığı halde hiç prim ödemesi bulunmayan sigortalı  İSA KARAKAŞ’ ın, 15/3/2000 ila 30/4/2008 tarihleri arasındadurdurulmuş sigortalılık sürelerini ihya etmek ve 2008/Mayıs ila2014/Nisan aylarına ilişkin prim borçlarını da dokuz eşit taksitte yapılandırmak için sosyalgüvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvuruda bulunduğu varsayıldığında,sözkonusu sigortalının;

– 15/3/2000 ila 30/4/2008 tarihleri arasında  durdurulmuş sigortalılık sürelerine ilişkin hesaplanan tutarın tamamını en geç 02/02/2015 tarihine kadar,

– 2008/Mayıs ila 2014/Nisan aylarına ilişkin prim borçlarını ise, ilk taksit ödemesi02/02/2015 tarihinde başlayacak şekilde ikişer aylık dönemler halinde ve dokuz eşit taksitteödemesi gerekmektedir. Bu ödemelerin yapılması halinde yeniden hizmetler kazanılarak erken emeklilik sözkonusu olabilecektir.

Diğer yandan 4/1-b kapsamında sigortalı olmakla birlikte, prim borçları nedeniyle sigortalılık süreleri durdurulmuş, ancak geçici 60 ıncı maddeye istinaden yapılan başvuru nedeniyle durdurulan sigortalılık süresi ihya edilmiş borçluların durdurulan sigortalılık süresine ilişkin geçici 60 ıncı maddeye göreödenmesi gereken tutarın tamamını anılan Kanunda öngörülen süre içinde ödememelerihalinde, ihya işlemi geçerli sayılmayacaktır.

Bu durumda, durdurulan sigortalılık süreleri için yapılmış olan ödemeler, varsa busüreler dışındaki prim borçlarına mahsup edilecek, yoksa ayrıca bir faiz hesaplanmaksızın ilgililere iade edilecektir.

Paylaşabilirsiniz

3 thoughts on “Bağ-Kurlular ERKEN Emekli olabilir, bu püf noktayı kaçırmayın

  1. 4-A dan 01.05.1997 sigorta girişli-23/07/2014 sigortam sonlandı.işten ayrıldım.şu an işsizlik maaşı alıyorum. 5625 gün sigortam yatmış. 7 ay eksik gözüküyor.ben askerlik borçlanmasını yaparsam 7 aylık 2650tl civarında bir rakam tutuyor.sigorta hizmet sürem dolmuş olacak.dolayısı ile yaşı yani 2032 yılını (56yaşını)beklemek zorundayım.sigorta yatan kazanclarım en son 5.ayda 3083 tl-6.ayda 3464 tl 7-ayda tazminat olduğu için 5651 tl gözüküyor.yüksekten yatıyordu.sormak istediğim bir iş kurup 7 ay bagkurlu olsam hizmet süremi doldurdugumda emekli olabilirmiyim.2-tekrar çalışacağım çalışacağım yer asgeri ücretten ssk mi bildirecek.bunun emeklilik maaşına bir zararı olurmu.3-sizin tavsiyeleriniz nelerdir.şimdiden teşekkür ederim.

  2. 1998 yilindan 2000 yilina kadar ticarethane islettim. Tum vergilerimi yatirdim. Ancak bag_kur a kayit yaptirmadim. Simdi o vergi odedigim donemi hizmet sureme ilave ettirmek istiyorum. Bu haktan nasil yararlanabilirim?
    Saygilarimla

  3. Merhaba,
    Bir soru yöneltmek istiyorum: Bir akrabam bağ kur ödemelerini yüksek primli olarak yaptığı halde kayıtlarda düşük prim göründüğü için düşük emeklilik ödemesi alıyor. Yapılan ödemelere ait dekontlar var. Bu duruma itiraz hakkımız var mıdır? Bilgi verir misiniz?

    Teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir