İsa KARAKAŞ diyor ki; rahat bir yaşam sürelim diye idari hakimlik yerine müfettişliği seçtik. 1990’lı yılların başında bir hakim müfettişin yarı maaşını ancak alabiliyordu. El-an hakim adayı 40 yıllık Başmüfettişten daha fazla maaş alır hale geldi. Hakime-savcıya zam, müfettişe gelince yine YOK, Memura gelince yok. Bir müfettiş köşe-bucak , çoluk çocuktan uzak şehir şehir dolaşır, hem hakim-hem savcı-hem sekreter, hem müsdahdem tüm işleri tek başına yapar… ama gel gör beni aşk neyledi?????????
İşte Sayın Bakanın zam açıklaması;
Adalet Bakanı , ilk derece mahkemelerindeki tüm hakim ve savcılar ile Yargıtay ve Danıştay üyelerinin maaşlarında bin 155 lira artış yapılacağını, böylece, mesleğe yeni başlayan hakimlerin maaşının 3 bin 986 liradan 5 bin 141 liraya çıkacağını bildirdi.
Hazırlanan yasa taslağını yarın Parlamento’ya sunacaklarını belirten Bozdağ, Ekim ayı içerisinde Genel Kurul görüşmelerinin büyük ihtimalle tamamlanmış olacağını söyledi.
Teklif içerisinde hakim ve savcıların maaşlarında önemli ölçüde iyileştirme yapacaklarını dile getiren Bozdağ, “İlk derece mahkemelerinde görev yapan hakim ve savcılar ile Yargıtay ve Danıştay üyelerinin maaşlarında bin 155 lira tutarında seyyanen artış öngörülmektedir. Bu maaşı yüksek olanlara biraz az, maaşı düşük olanlara oran itibariyle daha yüksek yansıyacaktır. Mesleğe yeni başlayan hakim ve savcılar şu anda 3 bin 986 lira maaş alıyorlar. Bunlar 5 bin 141 Türk lirası maaşa çıkacaktır” dedi.
Hakim ve savcılara verilen bazı disiplin cezaları içi af, bazıları için yeniden inceleme imkanı getirileceğini anlatan Bozdağ, “14 Şubat 2005 tarihi ile 01 Eylül 2013 tarihleri arasında işlenen eylemler sebebiyle uyarma, aylıktan kesme, kınama ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezaları için af getirilmekte. Derece yükselmesinin durdurulması ve yer değiştirme için de HSYK Genel Kuruluna kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 60 gün içinde yeni bir başvuru imkanı tanınmaktadır” diye konuştu.
Bozdağ, meslekten ihraç için yargı yoluna başvuru imkanı getirildiğinden bu cezanın kanun kapsamı dışında tutulduğunu kaydetti.
Savcıların asliye ceza mahkemelerindeki duruşmalara çıkmamasına ilişkin de bir adım attıklarını belirten Bozdağ, bu konudaki talepleri dikkate alarak 1 Eylül 2019 tarihine kadar cumhuriyet savcılarının soruşturmaları daha etkin yürütmesi ve istinaf mahkemelerine kaynak sağlanabilmesi amacıyla asliye ceza mahkemelerindeki duruşmalara çıkmamasını öngören bir düzenlemeye teklifte yer vereceklerini bildirdi.
İdari yargı hakim ve savcılarının hukuk fakültelerine sınavsız girebilmelerine imkan tanınacağını da anlatan Bozdağ, “Buna göre idari yargıda görev yapan hakim ve savcılar ile Danıştay üyelerinden hukuk fakültesi mezunu olmayanlara sınavsız olarak hukuk fakültelerine kayıt yaptırmanın yolu açılmaktadır” dedi.
Bozdağ, daha önce meslekte 10 yılını dolduranların bu düzenlemeden yararlanmasını öngördüklerini ancak Danıştay Başkanı ve hakimlerden gelen talepler üzerine bunu 5 yıla indirdiklerini bildirdi.
Bekir Bozdağ, hakim ve savcıların uygun şartlarda silah satın alabilmeleri konusunun da kanuni dayanağa kavuşturulacağını söyledi.
Daha önce idari bir tasarruf olarak bu imkanın sağlandığını anımsatan Bozdağ, bu adımı yasal güvenceye kavuşturacaklarını kaydetti.
Yargıtay tetkik hakimlerinin kürsüdeki görevlerine dönebilmelerinin kolaylaştırılacağını aktaran Bozdağ, şu anda ancak 10 yıl tetkik hakimi olarak görev yapanların kürsüye dönebildiğini, öngörülen düzenlemede 2 yıl görev yapanların HSYK’ya müracaatla kürsüye dönebileceğini belirtti.
Adalet Akademisi Kanunu ve Noterlik kanununda da bazı teknik düzenlemelerin teklif içerisinde yar alacağını anlatan Bozdağ, hakim ve savcı olarak görev yapan personele iyileştirme öngörüldüğünü söyledi. Bozdağ, bir soru üzerine, teklifin HSYK seçimi için bir yatırım olduğu eleştirilerinin “kara propaganda olduğunu” kaydetti.
Sayın Üstadım; bu sadece hakim – savcılara zam meselesi değildir. Zihniyet meselesidir. Bizim gibi çalışma hayatının tüm yönlerini inceleyen müfettiş ve denetmenler hak ettikleri değeri görememektedir. Sizin gibi değerli müfettiş üstadlar veya bizim gibi mesleğe yeni başlayan Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcıları bu konjonktürde hiç bir zaman hakkettiği maaşı alamamaktadır. Avrupalı meslektaşlarımıza göre çok geride olan özlük haklarımız, biz Sosyal Güvenlik Denetmeni ve Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcıları için Türkiye şartlarının da çok gerisindedir. Saygılarımla…
Çalışma bakanlığı zam konusunda çalışmalara başlamış ve kendi kurumlarınızda teftiş kurulu başkanları ile irtibata geçerseniz amiriniz bakan veyahut genel müdüre durumu iletip her kurum bu doğrultuda bastırırsa bakanlar kurulunda konu ele alınabilir. 3 husus önemli: harcırahlar, ek gösterge ve denetim tazminatı. Bunun üçünün de eş zamanlı ele alınması lazım. Bunlarda yapılacak düzenleme ile daha sonrasında 657 deki değişiklik ile denetim hizmetleri sınıfı oluşturulabilir. Zira bizler hakim savcı sayıştay denetçisi ile aynı düzeyde kariyer meslek mensuplarıyız. Denetim hizmetleri sınıfına sayıştay denetçileri ile müfettişler konularak aynı maaşa sahip olmaları gerekir. Lütfen teftiş kurulu başkanlarınıza yada yardımcılarına baskıda bulunun. Bazı teftiş kurulları bu doğrultuda çalışmalara başlamışlar.