İsa KARAKAŞ cevaplıyor; SGK, kayıtdışı istihdamla mücadele, GSS gelir tespiti, ödenmeyen SGK primlerinin elektronik ortamda haczi,emekli maaşların hareketi .. ve benzeri işlemler için bankalara bir takım yükümlülükler koymuştur. Bu yükümlülükler 01 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe kondu. Bankaların yükümlülükleri ve yapılacak işlemleri 2 kategoride toplamak mümkündür.
I) SGK’DAN EMEKLİ AYLIK VE GELİRİ ÖDEMESİ YAPAN BANKALARIN YAPACAKLARI İŞLEMLER
SGK’DAN gelir ve aylık alanlara, gelir ve aylık ödemesi yapan bankalarca;
a) Her ay hesaplar kontrol edilerek, geriye yönelik 6 aylık periyodlarda hareket görmeyen kayıtlar SGK’ya gönderilecek.
b) Gelir ve aylık sahiplerinin maaş hesap bakiye bilgileri ile sadece fazla ve yersiz ödemelere ilişkin inceleme işlemlerinde kullanılacağı hususunun Kurumca açıkça ve yazılı şekilde belirtilmesi halinde gelir ve aylık sahiplerinin maaş hareket bilgileri, talep edilmesi halinde SGK’ya gönderilecek.
c) Gelir ve aylık ödemesinin kanuni temsilcilere yapılması durumunda, gerek kanuni temsilci değişiklikleri gerekse temsil sürelerinin sona ermesine ilişkin bilgiler Kurumca talep edilmesi halinde SGK’ya gönderilecek..
ç) Kurumdan gelir ve aylık alanlardan yapılan icra ve diğer kesinti iadeleri, borçlunun “adı soyadı”, “T.C. Kimlik Numarası”, “emekli sicil/tahsis numarası, “kesinti miktarı” bilgilerinin yanı sıra “icra dairesi”, “kurum adı”, “icra dosya numarası” ve “kesinti dönemi” bilgilerini de ihtiva edecek şekilde SGK’ya gönderilecek.
II)KAYITDIŞILIK-GELİR TESTİ VE DİĞER İŞLEMLERLE İLGİLİ BANKALARCA YAPILACAK İŞ VE İŞLEMLER
SGK tarafından kimlik bilgileri ile talep edilmesi halinde, 5510 s. Kanununun 8 inci ve 100 üncü maddelerinin uygulanması ile genel sağlık sigortalılığında gelir testinin yapılmasına ilişkin olarak ilgililerin banka hesaplarında paralarının bulunup bulunmadığı bilgisi kimlik bilgileri ile birlikte SGK’ya gönderilecek.
SGK’ya borçlarını vadesinde ödemeyen borçluların, işyeri ve yerleşim yeri adresleri ile hesap bilgileri Kurumca talep edilmesi halinde SGK’ya gönderilecek.
SGK tarafından , gerekli alt yapının sağlanması ile Kuruma borçlu olanların, bankalardaki hesaplarına elektronik ortamda haciz konularak, hacze tabi meblağların SGK hesaplarına aktarılması sağlanacak.
SGK tarafından elektronik alt yapı sağlanıncaya kadar bankalar, kamu kurumları hariç olmak üzere maaş ödemesi yapılanlara ait çalışan kişilerin T.C. Kimlik Numaralı işyeri sahibi/işyeri çalışanı ayrımlı kimlik bilgileri, çalışılan yerin unvanı ve açık adresi bilgileri ile ödenen ücret bilgileri, varsa meslek bilgileri ile işe başlama tarihi bilgileri ile birlikte iller bazında SGK’ya gönderilecek.
Ticari kredi niteliği taşımayan kredi talepleri ile kredi kartı verilmesinde, bir işyerinde hizmet akdiyle çalışanlardan ücret bordrosu alınması halinde ücret bordrosu bilgileri Kurum tarafından sağlanan elektronik alt yapı üzerinden veya manuel olarak SGK’ya gönderilecek.
İSA KARAKAŞ’ın en çok aranan iş ve sosyal güvenlik kitap seti
Merhabalar.. Makina Teknik Ogretmenligi mezunuyum, Kalite Teknisyeni olarak, kurumsal (gorunen!) bir firmada 5 yildir calismaktayim. İs gorusmemizde; beni ancak lise duzeyinde teknisyen olarak istihdam edebileceklerini soylediler, ekonomik zorunluluklarimdan dolayi isi kabul ettim. Fakat daha sonralari calistigim firmada dizayner yada teknik ressam pozisyonunda cok daha iyi sartlarda calisan Teknik Ogretmen arkadaslarimin oldugunu ogrendim. 5 yildir sabirla pozisyonumun ve calisma sartlarimin diger Teknik Ogretmen arkadaslarin durumuna cekilmesi gerektigini cesitli zamanlarda bidirdim ama netice alamadim. Artik ayrilma niyetindeyim ama 5 yillik emegimin tazminatimin heba olmamasi icin bir cikis yolum varmidir bilemiyorum. Emekcinin yaninda oldugunuzu cok iyi bildigim sizden bir yol gostermenizi rica ediyorum. Hoscakalin..
SGK’DAN EMELİKLİOLABİLİR YAZISIALABİLİRSEN,EMEKLİLİK NEDENİYLE AYRILMA DİLEKÇESİVERİRSEN KIDEM ALABİLİRSİN
İşçi alacakları önceliklidir. Tazminatlarını vermeleri gerekir.
merhaba,
2009 yılı sonunda girdiğim ve şirket müdürü olarak çalıştığım firma, faaliyetlerine sonverdiği fakat resmi kapanış yapmadığı (battığı ) gerekçesiyle işten çıkışımı yaptı. Firmanın oldukça fazla vergi ve SGK borcu var.(Patronlar hiç paralarının olmadığını, zaten şirketin battığını vs söylüyorlar ) Bu durumda benim firmadan herhangi bir tazminat alacağım olabilir mi ?
olursa parası olmayan ve borçlu olan firmanın ödeme yapması mümkün mü? Alacak hakkım varsa ve firma ödeyemez durumda ise, ortaklardan tahsilat yapılabilir mi ?
Bu durumda şirket müdürü olarak benim bir sorumluluğum varmı ?
şimdiden teşekkür ediyorum