Büyük şirketlerden birisinin Genel Müdürü, gerçek bir klasik müzik aşigiymiş. Günlerden bir gün, sehre ünlü bir orkestra gelmis. Verecegi konserin en önemli parçasi da Schubert’in ünlü ‘Bitmeyen Senfoni’ siymiş’.
Genel Müdür bu eseri dinlemek için çok hevesli olmasina rağmen, isi nedeni ile, konsere gidemeyeceginden, gelen davetiyeyi sirketin İnsan Kaynaklari Müdürü’ne vermis ve “Lütfen bu konsere git ve bana izlenimlerini aktar” demiş.
Genel Müdür’den aldigi talimatla konsere giden müdürden, ertesi gün bir degerlendirme raporu gelmis.
” Sayin Genel Müdürüm!”
1- Dört dablukacı konserin önemli bir süresinde bos oturdular. Bunlarin sayisi azaltilirsa konsere daha çok katkida bulunurlar.
2- Orkestrada 12 kemanci var. Bunlarin hepsi ayni anda hareket ediyorlar, ve ayni notalari seslendiriyorlar. Bence ciddi bir yanlislik. Kesinlikle personel tasarrufu yapilmalidir.
3- Onaltilik notalara agirlik verilmis. Dogrusu büyük ziyan. Seyirciler sekizlik ve onaltilik notalar arasindaki farki anlamaz. Bu nedenle;
onaltilik notalarla eser çalarak yüksek ücret alan elemanlar yerine, sekizlik notalari çaldirip, düsük ücretle çalisan stajyerler kullanilmalidir.
4- Yayli sazlarla islenen pasajlar, nefesli sazlarla aynen tekrarlaniyor. Bu durum gereksiz tekrardan baska bir sey degildir.
Dolayisiyla; tekrarlar önlendiginde, iki saatlik konser yari yariya inecektir.
Özet olarak sayin genel müdürüm; eger Schubert bu önlemleri alsaydi
‘Bitmemis Senfoni’ kesinlikle biterdi.
“Arz ederim efendim”
(Teşekkürler İlkay ALTINPINAR)