SGK Emeklilik

YURTDIŞI borçlanması ile emekli olmak isteyenler Dikkat Artık Mahkemeye gerek yok

YURTDIŞI borçlanması ile emekli olmak isteyenlerin en çok sorduğu haftanın sorusunu Emekliliğin ve Yurtdışı borçlanmasının Kitabını yazan SGK  BAŞMÜFETTİŞİ/Emeklilik UZMANI/Çalışma ve Sosyal Güvenlik Der. Başkanı İSA KARAKAŞ  AÇIKLIYOR;

Torba Kanunun en son hali TBMM alt komisyonundan geçti. Tasarının en son halinde;

“Uluslararası sosyal güvenlik sözleşmelerinde Türk sigortasına girişinden önce akit ke sigortasına girdiği tarihin Türk sigortasına girdiği tarih olarak kabul edileceğine ilişkin özel hüküm bulunan ülkelerdeki sigortalılık sürelerini borçlananların akit ülkede ilk defa çalışmaya başladıkları tarih ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilir.

Yurt dışında geçen sürelerin tamamı veya istenildiği kadarı borçlanılabilir. Başvuru sahiplerinin kısmi borçlanma taleplerine istinaden yapılacak borçlanma süresinin tespitinde  ibraz edecekleri belgelerde kayıtlı bulunan tarihler arasındaki son tarihten geriye doğru olmak üzere gün sayıları esas alınır.”

Hükümlerine yer verildi. Bu hükümler özetle şu anlama gelmektedir.

Hangi ülkede çalışılmış ise o ülke ile Türkiye arasında yapılan sözleşmede çalışılan ülkedeki ilk defa çalışmaya başlanan tarihin esas alınacağına ilişkin özel bir hüküm varsa borçlanmalarda da bu tarih esas alınacaktır. Bu durumda ilk defa çalışmaya başlanan tarih ne kadar eski ise daha az prim ödenerek daha erken ssk emeklilik sorgulama olmak sözkonusu olacaktır.

Peki  durumu buna uyupta dava açanlar ne yapmalı? Bu durumda olanlar Torba Kanun yasalaştıktan sonra davadan feragat ederlerse  bu hükümden faydalanabilecekler.

SGK BAŞMÜFETTİŞİ/EMEKLİLİK UZMANI/Çalışma ve Sosyal Güvenlik Der. Başkanı İSA KARAKAŞ  /WWW.isakarakas.com

yurtdışındaki vatandaşlarımızın yoğun isteği üzerine “Sosyal Güvenlik Reformuyla Birlikte Tüm Yönleriyle Hizmet Borçlanması ve Birleştirilmesi Rehberi” kitabımız yenileniyor

yurtdışı

 

Paylaşabilirsiniz

One thought on “YURTDIŞI borçlanması ile emekli olmak isteyenler Dikkat Artık Mahkemeye gerek yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir