Fazla Çalışma Yaptırılacak İşçilerin her yol onayının alınması zorunlu idi. Bu yükümlülük özelikle çok işçi çalıştıran işyerlerinde İ.K/persone departmanında bu işlemlerle uğraşanlar için adeta bir angarya idi.
Fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma yaptırmak için işçinin yazılı onayının alınması gerekiyor. Zorunlu nedenlerle veya olağanüstü durumlarda yapılan fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma için bu onay aranmayacak.
Ancak Fazla çalışma ihtiyacı olan işverence bu onay iş sözleşmesinin yapılması esnasında ya da bu ihtiyaç ortaya çıktığında alınması yeterli hale geldi. Özetle iş sözleşmesinin akdi esnasında işçinin yazılı onayı sözleşmeye derc edilmiş ise artık her yıl yazılı onayının alınmasına gerek kalmadı.
İşçinin yazılı (sözleşmede yer alan onayı) işçi özlük dosyasında saklanacaktır.
Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapmak istemeyen işçi verdiği onayı en geç 30 gün önceden işverene yazılı olarak bildirimde bulunmak kaydıyla geri alabilecektir.
İSA KARAKAŞ
Sosyal Güvenlik Kurumunun BAŞMÜFETTİŞİ
Sosyal Güvenlik& İş Hukuku&
(A ) İş Güvenliği BAŞUZMANI
50’yi (ELLİ) aşkın Sosyal güvenlik/İş mevzuatı, İSG alanında Kitap Yazarı,
Sosyal Güvenlik ve İş Hukuku-İş Sağlığı ve Güvenliği ADLİ Bilirkişisi
İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi Eğiticisi
50’dan fazla saygın dergide 700 aşkın makale yazarı
Sosyal Güvenlik ve İş Hukuku Başuzmanı
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı
Sosyal Güvenlik ve İş Hukuku-İş Sağlığı ve Güvenliği CEZA Bilirkişisi
Gazeteci/ Yazar
(isakarakas@gmail.com veya isakarakas@hotmail.com
25 Ağustos 2017 CUMA | Resmî Gazete | Sayı : 30165 |
YÖNETMELİK | ||
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:
İŞ KANUNUNA İLİŞKİN ÇALIŞMA SÜRELERİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 – 6/4/2004 tarihli ve 25425 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İş Kanununa İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliğinin 4 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir. “Yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi; günde en çok yedi buçuk, haftada en çok otuz yedi buçuk saattir.” MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir. “Turizm sektöründe dört aylık süre içinde işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşamaz; denkleştirme süresi toplu iş sözleşmeleri ile altı aya kadar artırılabilir.” MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesi yürürlükten kaldırılmıştır. MADDE 4 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer. MADDE 5 – Bu Yönetmelik hükümlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yürütür. |