İş Kanunu İşlemleri İşçi Alacak ve Tazminatları SGK İşveren Rehberi

Torbada son haber; Torba Kanunun görüşmeleri bitiyor

Torba Kanunda en güncel en güvenilir haberleri WWW.isakarakas.com da takip edin.  Ankara’dan sıcağı sıcağına İsa KARAKAŞ anında Torba Yasa’daki gelişmeleri anında sizler için açıklamaya devam ediyor.

TBMM Genel Kurulu açıldı.  Torba Kanun çalışma- sosyal güvenlik ile ilgili düzenlemelerin nerdeyse tamamı TBMM Genel kurulunda kabul edilmişti.

 İlk beş bölümü kabul edilen torba tasarının kalan 6. bölümü 7-8-9 Eylül Pazar, Pazartesi, Salı günleri ele alınacak.  Kalan kısa bölümünde bu ay içinde tamamlanıp Resmi Gazete’de yayımlanması beklenmektedir.

Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını da içeren tasarının getirdiği yeni düzenlemelerden bazıları şöyle:

-SGK itiraz süreciyle ilgili yenei düzenlemeler

– kadın çalışanlara  yönelik düzenlemeler, İşveren kadınlara doğum borçlanması hakkı

– Sendikalarda işkolu barajı yüzde 1’e sabitlenecek. Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na göre, kurulu bulunduğu işkolunda en az yüzde 1 üye şartı, Ekonomik ve Sosyal Konseye üye konfederasyonlara üye olmayan sendikaları için yüzde 3 olarak uygulanacak.

– Yeraltı işlerinde çalışan işçilerde kıdem şartı aranmayacak. Buna göre, yeraltı işlerinde bir gün dahi çalışanlar kıdem tazminatından yararlanabilecek.

– İşçilerin yeraltındaki çalışma süresi haftada en çok 36 saat olacak, günlük çalışma süresi 6 saati geçemeyecek

– Yeraltı maden işlerinde çalışan işçilerin emeklilik yaşı 55’ten 50’ye düşürülecek.

– Doğumla Türk vatandaşı olup çıkma izni alarak Türk vatandaşlığını kaybedenlerin, yurt dışında Türk vatandaşı olarak çalıştıkları süreleri için sosyal güvenlik açısından borçlanmalarına imkan tanınacak.

– Köy ve mahalle muhtarları, hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile kamu idarelerinde çalışanlara doğum borçlanma hakkı getirilecek. Borçlanılabilecek çocuk sayısı 2’den 3’e çıkarılacak.

– Tüp bebek deneme sayısı 3’e yükseltiliyor.

– Özelleştirme uygulamaları nedeniyle iş akitleri, kamu ya da özel sektör işverenlerince feshedilen ve diğer kamu ve kuruluşlarına nakil hakkı bulunmayan personel de yaşlılık ya da malullük aylığı almaya hak kazanıncaya kadar istihdam edilebilecek.

– Bazı kamu alacaklarında faiz, cezai faiz, gecikme faizi, gecikme zammı Yİ-ÜFE oranları esas alınarak yeniden hesaplanacak. Vergi cezalarının silinmesi söz konusu olmayacak; vergi asıllarının tamamı, cezaların tamamı yeniden yapılandırma kapsamında tahsil edilecek.

– Soma’daki maden kazasında ölenlerin eş ya da çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere, toplam bir kişiye istihdam sağlanacak. Söz konusu kazada ölenlerin SGK’ya olan bütün borçları silinecek ve hak sahibine aylık bağlanacak.

– Ev hizmetlerinde aynı kişi yanında ay içinde 10 günden az çalışanlar adına günlük kazanç alt sınırının yüzde 2’si oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi çalıştıranlar tarafından ödenecek

– 31 Aralık 2014 tarihine kadar 35 bin öğretmen atanacak.

– Devir ve teslim işlemlerinin tamamlanmasının üzerinden 5 yıl geçmiş olan özelleştirmeler hakkında verilen yargı kararlarıyla ilgili olarak, bu kuruluşların geri alınması yönünde herhangi bir işlem tesis edilmeyecek

– Radyo, televizyon, video ve birleşik cihazları imal edenler satıştan önce, ithal edenler ise serbest dolaşıma girişinde bandrol veya etiket almaya mecbur olacak

– Bandrol ücretleri, ithalatta alınan gümrük vergilerinden ayrı olarak tahsil edilecek ve en geç takip eden ayın 15. gününe kadar TRT’ye intikal ettirilecek

– Aile sağlığı merkezlerinde, çalışma saatleri dışında aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları ile Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşların personeline nöbet görevi verilebilecek.

Paylaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir